Avfuktare och luftrenare
Hos vvsochbad.se hittar du olika typer av högkvalitativa avfuktare till bra priser. En avfuktare är en apparat som tar bort fukt ur luften inomhus och på det sättet skapar en bättre inomhusmiljö. Vi erbjuder både mindre, enklare modeller och mer avancerade för omfattande behov. Vi har avfuktare från de största och mest väletablerade tillverkarna. Titta igenom vårt stora sortiment och köp en ny avfuktare idag
Om du har problem med en för hög luftfuktighet kan det leda till dålig inomhusmiljö. Här kommer vi att titta närmare på hur du kan hantera problem med fukt i ditt hus, vad du ska tänka på när du väljer avfuktare, hur du ska gå tillväga när du drabbats av en fuktskada och mycket mer. Läs vidare för att lära dig mer om avfuktare och hur du optimerar effekten av din avfuktare.
Så fungerar en avfuktare
De allra flesta avfuktare för privat bruk fungerar bra i temperaturer från +5°C till 35°C. Dessa avfuktare kallas för kondensavfuktare. Kondensavfuktare har oftast formen av en rektangulär låda och ansluts till ditt vanliga eluttag. Genom att vattenånga kyls till flytande form avlägsnas den från luften. Luften förs genom avfuktaren och kompressorns kopparspolar som kyler ner luften. Då frigörs vattnet i luften och rinner till vattentanken eller ut genom en slang för att fortsätta ut i avloppet. Sedan blåser avfuktaren ut torr luft i rummet.
Om du behöver använda en avfuktare i ett rum där temperaturen är lägre än +5°C så behöver du hjälp av en specialist på området. Den här typen av användning kräver en särskild sorts avfuktare. Om du har ett stall, ett garage eller ett pågående bygge där temperaturen kan gå under 0°C kan du behöva en adsorptionsavfuktare. Adsorptionsavfuktare drar ut fukten ur luften med hjälp av en rotor och ett värmeelement.
Värm inte upp rummet eller lokalen samtidigt som du har igång avfuktaren. Då håller du uppe den relativa luftfuktigheten, vilket kan leda till mer vattenånga i luften.
Bra att veta när det gäller avfuktare
När du ska köpa en avfuktare finns det några saker som du behöver ta ställning till, för att kunna välja rätt modell för dina behov. Arbetsområdets storlek är en av de mest avgörande faktorerna. Det är också viktigt att i förväg avgöra i vilken temperatur avfuktaren kommer att arbeta.
Avfuktare finns i en rad olika storlekar. De minsta brukar ha en effekt på cirka 150-500 watt. En mindre modell räcker gott för en normalstor källare med normal luftfuktighet. Du hittar även stora modeller med en effekt på exempelvis 8 kW. Dessa används oftast av företagare som äger stora lokaler som drabbats av omfattande fuktskador.
Förutom att fundera på vilken avfuktare du ska köpa är det också avgörande var du placerar din avfuktare. Avfuktaren ska stå på ett stabilt och plant underlag, gärna i mitten av lokalen eller rummet som du tänker avfukta. Kom ihåg att stänga alla fönster och all ventilation. Om du lämnar fönster och ventilation öppna så finns det risk att fuktig luft utifrån gör att processen tar längre tid än vad den annars skulle göra. Eftersom fuktig luft stiger ska du gärna placera din avfuktare så högt som möjligt. Dessutom är det viktigt att luften i rummet cirkulerar, annars kommer enbart luften nära intill avfuktaren att avfuktas.
Låt inte avfuktaren verka för länge. Då finns det risk för att du får nya problem, med exempelvis sprickor i träkonstruktioner som blivit för torra. En bra regel är att låta avfuktaren jobba tills det är cirka 15 procent fukt kvar i byggmaterialet som blivit vattenskadat. Sedan är det dags att låta avfuktaren vila.
Ljudnivå
Glöm inte att tänka på ljudnivån när du väljer avfuktare. En avfuktare som ska stå i tvättstugan kanske kan få låta lite, medan en som ska stå i sovrummet bör vara så tyst som möjligt. En genomsnittlig kondensavfuktare har en ljudvolym på cirka 52 - 64 dBA.
Energisnåla avfuktare
Välj gärna en energisnål modell, det sparar du pengar på i längden. De allra mest effektiva avfuktarna är de som drar lite ström men samtidigt tar bort mycket fukt. En genomsnittlig avfuktare drar cirka 7 kilowattimmar per dygn.
Användarvänlighet
Det är också viktigt att avfuktaren är enkel att använda. Det varierar hur mycket underhåll olika maskiner kräver. Det handlar oftast om filter som ska bytas och behållare som ska tömmas. Du behöver fundera på vad som passar dig bäst. En liten behållare som inte är så tung? Eller en stor som inte behöver tömmas så ofta? Det är en stor fördel om det går att koppla en slang till maskinen så att du inte behöver ägna någon tid alls åt att tömma avfuktaren. Det finns även modeller som påminner om när det är dags att byta filter. Det är en smidig funktion för dig som vet att du har lätt för att glömma bort sådant underhåll.
Har du problem med fukt i ditt hus?
Många villaägare och andra fastighetsägare har problem med fukt, inte minst i källare. Det är även vanligt med problem med fukt i sommarstugor. Problemen brukar bli som värst under vinterhalvåret. En allt för hög luftfuktighet inomhus kan leda till problem med hälsan för de personer som vistas i miljön regelbundet. I den höga fukthalten trivs mikroorganismer och mögel. Om du vet att du har problem med fukt i hemmet är det en väldigt god investering att köpa en avfuktare.
Om du drabbats av översvämning eller annan fuktskada så är det klokt att börja åtgärda skadan så snabbt som möjligt, med hjälp av en avfuktare. Hör självklart av dig till ditt försäkringsbolag, men invänta inte deras hjälp innan du börjar reparera skadan själv. En våt källare kan på bara någon vecka drabbas av mögel om inga åtgärder görs.
Nu undrar du kanske hur du ska gå tillväga för att åtgärda problem med en översvämmad källare? Börja med att plocka bort alla lösa föremål som är blöta, såväl inredning som mattor. Även isoleringen ska bort. Köp sedan en eller flera avfuktare och försök få ner luftfuktigheten till åtminstone 35-50% så att byggmaterialen börjar torka. Se till att du har stängt fönstren i källaren och stäng av värmen. För mycket värme stimulerar nämligen de mikrobiologiska processerna.
Låt avfuktaren fortsätta jobba tills byggmaterialen är nere på en fuktnivå på cirka 15%. Stäng sedan av avfuktaren. Kom ihåg att det kan ta upp till 3-4 veckor innan fukten är borta. Ta hjälp av specialister för att rådgöra angående exakt hur du bör gå tillväga i ditt specifika fall.
Dammkvalster
Dammkvalster är små djur (cirka 0.3 - 1 mm långa) som lever ungefär en månad. En hona kan lägga upp till 100 ägg under sin korta livstid. Dammkvalster äter hudflagor och trivs bra i sängar och i fuktig inomhusmiljö. Dammkvalster är en vanlig orsak till allergi. Deras spillning innehåller nämligen ämnen som kan vara allergiframkallande. Vanliga besvär är rinnande ögon, hosta och andningssvårigheter. Som tur är finns det en hel del du kan göra för att minska ner antalet dammkvalster i ditt hem.
Genom att vädra regelbundet och inte ha för varmt går det att hålla nere luftfuktigheten inomhus. En luftfuktighet på cirka 30 - 40% är lagom för att kvalstren inte ska trivas och dö. Temperaturen bör ligga på minst +20°C i alla rum i bostaden. Vädra gärna lite extra när du lagar mat, duschar eller badar - för då stiger luftfuktigheten.
Mögel
Även mögel trivs bra i hus med hög luftfuktighet. Även här gäller att försöka vädra ofta, hålla en jämn temperatur och att städa regelbundet. På det sättet kan du hålla nere luftfuktigheten och minska risken för mögel. Att vistas regelbundet i miljöer där mögel förekommer är farligt för hälsan. Det är inte alla som känner av mögel, men de som gör brukar känna sig trötta, få yrsel, irriterade ögon eller andra obehagskänslor. På sikt kan mögel leda till astma. Mögel frigör ämnen som kan få negativa effekter på hälsan. Det handlar om ämnen som mykotoxiner, glukaner eller mikropartiklar. Mikropartiklar är allergener som allergiker reagerar på. Glukaner kan även personer som inte är allergiska reagera på, ofta med trötthet och hosta. Mykotoxiner är giftiga ämnen som utsöndras av mögelsvampen när den växer.
Mögellukt
Oftast är det mögellukt som gör att du upptäcker att du drabbats av mögel i fastigheten. Lukten är inte farlig i sig utan kan hjälpa dig att hitta var mögelangreppet finns. Det kan vara svårt att identifiera ett mögelangrepp eftersom mögel kan se ut på olika sätt och lätt kan blandas ihop med smuts. Mögel kan vara såväl vitt som svart eller vara mer grön- eller gråfärgat. Åtgärda problemen så fort du kan, även om det är ett litet angrepp. Bara det faktum att du drabbats av mögel antyder att inomhusmiljön är undermålig.
Så skapar du en bättre inomhusmiljö
Något av det mest grundläggande och avgörande för att minska luftfuktigheten inomhus är att investera i en avfuktare. Men det finns även en del andra åtgärder du kan vidta. Undvik till exempel att torka din tvätt inomhus. Häng istället ut den på tork om du har möjlighet. Om du inte har det, så bör du hänga din tvätt i ett varmt och ventilerat rum. Stäng gärna dörren till rummet, så undviker du att fukten sprids i hela fastigheten.
Ett annat bra sätt att behålla en bra inomhusmiljö och hålla nere luftfuktigheten är att vädra regelbundet. Inte minst i nybyggda hus är det viktigt att se till att få in frisk luft då och då. Nybyggda hus är nämligen ofta väldigt välisolerade och energieffektiva. Genom att vädra ser du till att fuktig luft tar sig ut ur bostaden.
Ett bra inomhusmiljö är guld värt
Med en fuktmätare kan du hålla koll på din luftfuktighet i hemmet. Den ska varken vara för låg eller för hög. Rekommendationen ligger på mellan 30-40 %. Märker du av mycket dagg på insidan av dina fönster, att fönstrens bottenlister är fuktiga, att tapeter sitter löst eller att det luktar mögel, så bör du undersöka om luftfuktigheten är för hög.
Vanliga orsaker till för hög luftfuktighet i hemmet är dålig ventilation, dålig dränering och läckor i väggar eller tak. Bor du i en liten lägenhet som är övermöblerad, kan det leda till sämre luftcirkulation, vilket i sin tur kan bidra till för hög luftfuktighet. Med en högkvalitativ avfuktare kan du få en bättre inomhusmiljö och slippa besvär med hälsan. Har du problem med allergi kan en luftrenare vara ett bra komplement till en avfuktare.
Det finns fler exempel på situationer som kan leda till för hög luftfuktighet och dålig inomhusmiljö. Du kanske har bytt ut oljepannan mot en värmepump? Då värms luften inte upp på samma sätt som tidigare, vilket kan leda till att luftfuktigheten ökar.
Avfuktare för källare
Om din källare inte är dränerad ordentligt så kan det leda till problem med för hög luftfuktighet. Eftersom temperaturen i källaren brukar vara lägre än i övriga huset kondenseras luftfuktigheten. Med en avfuktare kan du slippa den unkna doft som kan uppstå i en källare.
Avfuktare för garage
Om du brukar parkera din bil i garaget vintertid tar du med dig snö, regn och slask in i garaget. Det gör att luftfuktigheten i garaget blir hög. Eftersom bilens metalldelar inte tål fuktig luft är det klokt att investera i en bra avfuktare som du ställer i ditt garage. På det sättet kan du förlänga livslängden på din bil. Tänk själv: hur smart är det att ställa en dyr bil i ett fuktigt garage och förkorta bilens livslängd? Rent ekonomiskt är det fördelaktigt att köpa en avfuktare (som är relativt billig om du jämför med vad bilen kostade!) som du placerar i garaget och på det sättet gör bilen och dig själv en tjänst.
Avfuktare för båt
För dig som är båtägare är det självklart viktigt att undvika mögellukt. Läckor, bristande ventilation, variationer i temperatur och saltvatten sliter hårt på båtar. Med en avfuktare kan du komma till rätta med situationen.
FAKTA
Tips vid installation-
Var noggrann med förberedelserna innan avfuktaren installeras i krypgrund
-
Vissa krypgrunder kräver undertrycksventilation för att få bort lukt
-
Ibland krävs mer än en avfuktare
-
Avfuktare löser ofta problem med fukt och lukt i krypgrund
-
Det finns ingen garanti för att all lukt försvinner
Avfuktare för krypgrund
Hus med krypgrund har som bekant en ökad risk för problem med fukt, mögel och dålig lukt. Att använda en avfuktare kan vara ett sätt att komma tillrätta med problemen. Här nedan tipsar vi om vad du bör tänka på när du ska installera en eller flera avfuktare i din krypgrund. Prata alltid med en specialist om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga.
Avfuktare för badrum
Badrum är de mest utsatta rummen när det gäller fukt i hemmet. Med en avfuktare i badrummet kan du enkelt och snabbt bli av med överflödig fukt. Då kommer handdukar att torka snabbare och hålla sig fräscha, och du förebygger fuktskador i badrummet. Det finns gott om tystgående, små och smidiga avfuktare som får plats även i de minsta badrummen. Även badrumsfläktar är till hjälp när det gäller att skapa en bra inomhusmiljö i badrummet.
Kort sammanfattning: för- och nackdelar med avfuktare
De stora fördelarna med avfuktare har vi redan tittat närmare på. Du får en bättre inomhusmiljö och kan komma till rätta med problem med luftfuktighet.
Finns det då några nackdelar med avfuktare?
Maskinerna kräver ett visst underhåll, även om det inte är särskilt omfattande. Dessutom drar de en del ström, så din elräkning kommer förmodligen bli högre är tidigare.
Men fördelarna överväger: att skydda sin hälsa och sin egendom är bland det viktigaste som finns i livet. Eftersom en avfuktare kan skapa trivsel i ert hem är det en investering som du knappast kommer att ångra.
Köp avfuktare hos vvsochbad.se
Hos vssochbad.se hittar du ett brett utbud av avfuktare. Här finns något för de flesta behov. Vi erbjuder högkvalitativa produkter till bra priser. Dessutom levererar vi varorna snabbt och vår kundtjänst svarar gärna på dina frågor, om du har några. Titta igenom vårt utbud idag och beställ en avfuktare i dag!