5 skäl att spola av sig med vatten efter toalettbesöket
I Sverige är det fortfarande främmande att spola av sig med vatten efter ett toalettbesök. Det finns dock många skäl till varför det är en bra idé att vänja sig vid det. Det är både mer hygieniskt och bättre för miljön att du gör det.För de flesta svenskar är det fortfarande en gränsöverskridande idé att de ska spola av sig med vatten när de har varit på toaletten. Men i Japan har 72% av invånarna en så kallad washlet. Det är en toalett som kan tvätta och torka dem när de har varit på toaletten. Således behöver de inte använda papper alls.
En så kallad duschtoalett som kan tvätta och torka dig är inte bara en fix idé från Japan. Det finns faktiskt många fördelar med att använda en duschtoalett. Vi kommer ta upp topp fem här.
1. Vatten gör dig helt ren
Du använder vatten för att tvätta håret, huden och händerna. Så varför inte använda vatten för att tvätta dig själv efter att du har gått på toaletten? Det är först när du tvättar med vatten som du kan vara säker på att du kommer att vara helt ren efter ett toalettbesök. Vattnet gör rent mycket bättre än ett skrynkligt papper.
2. Bli bakteriefri
När du torkar av dig med papper får du bakterier på fingrarna som du kan överföra till andra ytor. Till exempel till toaletten när du spolar, till kranen när du vrider på den och till dörrhandtaget om du inte har tvättat händerna ordentligt.
Med en duschtoalett kommer dina händer inte i kontakt med bakterierna alls, vilket garanterar en mycket renare inomhusmiljö. Således kan till exempel risken för sjukdomar minska.
3. Slipp utslag och klåda
Områdena runt urinröret och ändtarmen är känsliga och du kan snabbt kan bli irriterad, få utslag och klåda eller hemorrojder. När du sköljer dig själv med vatten efter ditt toalettbesök kan du bromsa en hel mängd olägenheter.
När du rengör dig 100% med vatten kan du bromsa utslag, klåda och irritation, mycket mer än vad du gör genom att använda våtservetter eller papper. Dessutom är det mycket trevligare för dig att skölja dig själv med vatten, snarare än att behöva torka av dig med papper när du har hemorrojder. Att torka sig själv med papper kan vara mycket smärtsamt för en person med hemorrojder.
4. Lättare för äldre och fysiskt nedsatta
Äldre, blinda eller fysiskt nedsatta kan ha svårt att torka sig på vanligt sätt. I vissa fall kan de behöva ha en assistent för det. För många känns det förnedrande att behöva hjälp från andra för att gå på toaletten.
Därför har en del äldreboenden i Sverige börjat använda duschtoaletter. Med duschtoaletter är det möjligt för många fler att hantera toalettbesöket själva. Naturligtvis sparar detta personalen tid, men hjälper främst till genom att människor får behålla sin känsla av värde under en längre tid.
Förutom spolning har duschtoaletter också ett antal andra funktioner som hjälper äldre och fysiskt funktionshindrade. Till exempel finns det toaletter som är höj- och och sänkbara samt har automatisk öppning och stängning av locket.
5. Spara på papper
I Europa sköljs 60 miljoner rullar toalettpapper ner varje dag. Det är inte bra för miljön, eftersom 27 000 träd fälls varje dag för att skapa toalettpapper. När du sköljer med vatten efter ett toalettbesök sparar du papper varje gång.
Duschtoaletter kräver lite värme och el för att skölja med varmt vatten och torka efteråt. Det är dock något som kan produceras av förnybara energikällor, varför det är en bättre lösning på lång sikt.
Duschtoaletter tar längre tid att använda
En nackdel med att använda en duschtoalett är att det tar längre tid innan du tvättas och torkas efter ett toalettbesök. Det är därför något du måste vänja dig vid och integrera i ditt dagliga liv.
I allmänhet är dock besöket på toaletten något som de flesta vänjer sig vid att spendera tid på. Många människor idag lider av förstoppning och överaktiv blåsa, bland annat eftersom de inte är tillräckligt bra på att lyssna på kroppen och gå på toaletten när de behöver. Det kan vara irriterande för dig att spendera lite extra tid på toalettbesök, men fördelarna väger upp.
De flesta svenskar som har provat en duschtoalett beskriver upplevelsen som "trevlig", "uppfriskande" och "något jag kan vänja mig vid". Så även om det här är något som känns konstigt i nuläget, är det något som de flesta faktiskt skulle föredra när de väl vant sig vid det.
Duschtoaletten är mer avancerad än bidén
FAKTA
Varför ska man välja en duschtoalett?- Mer hygienisk än en traditionell toalett
- Känslan av att vara 100% ren varje gång
- Skonsam rengöring av intima områden
- Spara papper och regnskog
- 72% av japanska hushåll har en duschtoalett
Kanske har du provat en bidé med dina föräldrar eller morföräldrar och känner dig skeptisk. På 1960- och 1970-talet kom bidén till Sverige eftersom folk hade sett bidéer när de var på chartersemester i södra Europa. Den har använts där sedan 1700-talet, men kom inte till Sverige mycket senare.
De flesta bidéer installerades i villor som byggdes under den perioden, men de användes i stort sett aldrig. Det berodde på att det aldrig har varit en del av den svenska toalettkulturen att skölja med vatten efter ett toalettbesök. Istället har bidéerna tjänat andra syften, till exempel för att lägga kläder i blöt.
Det finns dock en stor skillnad mellan en duschtoalett och en bidé. Först och främst behöver du inte byta plats när du ska spola av dig, utan kan förbli sittande på toaletten. Dessutom gör den inbyggda lufttorken det mycket lättare att använda toaletten eftersom du inte behöver torka av vattnet efteråt.
Washlets uppfann av japaner med hemorrojder
I Japan kallas en duschtoalett för washlet. Det är en sammandragning av de engelska orden för "tvätt" och "toalett", dvs en toalett som kan tvätta dig. Denna toalett uppfanns på Toto-fabriken 1980. Det påstås att chefen led av hemorrojder och ville ha en toalett som var mer skonsam.
1982 sändes de första tv-reklamfilmerna för toaletterna. Ursprungligen var japanerna också mycket ovilliga att behöva använda washlets istället för vanliga toaletter, men nu har de verkligen tagit dem till sig. Idag har 72% av de japanska hushållen en washlet.
I Japan går de på toaletten istället för att gå till läkaren
I Japan har de naturligtvis redan vidareutvecklat duschtoaletten. Idag kan den användas för att hjälpa dig ta reda på om du är sjuk. Bland annat genom att mäta hur mycket socker som finns i urinen och om det finns blod, fett och bakterier i avföringen. Vissa toaletter kan också mäta ditt blodtryck och blodcirkulation.
Med en toalett som hela tiden kan kontrollera din hälsa är det möjligt för dig att undvika ett antal besök hos läkaren. De smarta toaletterna förväntas anlända till Sverige om cirka tio år.
Så med en smart duschtoalett kan du inte bara bli renare utan också skydda dig mot olika sjukdomar. I första skedet sjukdomar som överförs genom bakterier, men senare kommer toaletten kunna hjälpa dig att förebygga många fler typer av sjukdomar.