Brandvarnaren kan rädda ditt liv
Om ditt hem tillhör en av 10% av bostäder i landet som inte har någon fungerande brandvarnare, har vi goda nyheter till dig. För de fördomar som en gång i tiden stämde när det gäller brandvarnare - stämmer inte längre. Moderna brandvarnare är intelligentare, kan arbeta tillsammans och kan reagera på mer än rök. Läs allt om brandvarnare och beställ en från VVSochBAD.se idag!Även om det har genomförts omfattande kampanjer för att få människor att installera brandvarnare i sina hem sedan början av 1990-talet, har cirka 10 procent av de svenska hemmen fortfarande inte någon fungerande brandvarnare installerad.
Brandvarnarna har blivit smartare
Många tror fortfarande att de gamla fördomarna om brandvarnare gäller: de tjuter varje gång du lagar mat, de ger andra typer av falska larm, man behöver byta batterier mycket ofta och de är fula att ha i taket.
Kan du höra röken?
Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap genomförde 2019 en kartläggning av brandskyddet i svenska hem.
Undersökningen visar att 1 av 10 svenska hem saknar en fungerande brandvarnare.
Källa: MSB
Men moderna brandvarnare har blivit mycket bättre och mycket mer intelligenta. Först och främst har antalet falska larm minimerats - även om kraftigt stekos från spisen fortfarande kan utlösa det. Samtidigt håller batterierna i flera år - och du varnas med både ljus och ljud när batteriet är på väg att ta slut.
Så fungerar en modern brandvarnare
Moderna brandvarnare har antingen en optisk eller en jonisk sensor:
-
Den optiska känner av ljusinsläpp genom en liten ljussensor i varnaren
-
Den joniska känner av om det är förbränningspartiklar i luften
Slutligen kan du också köpa brandvarnare idag som känner av annat än rök. Således kan du få temperaturkänsliga varnare, kolmonoxidvarnare och varnare som svarar på flera av dessa parametrar.
Sammankopplade brandvarnare
Dessutom kan du köpa brandvarnare som kan prata med varandra - och som du kan kontrollera och övervaka med en app.
De sammankopplade brandvarnarna är lysande om du har ett stort hus eller flera våningar. Om en av dem upptäcker rök kommer alla larm att tjuta. Detta gör att alla kan hinna ut oavsett var de är i huset.
Varnarna använder ofta WiFi-nätverket för att kommunicera med varandra. Och via WiFi-nätverkets internetanslutning och en tillhörande app kan brandvarnarna även varna för rökutveckling när du inte är hemma.
De kan till och med ställas in i grupper. Och om du har en brandvägg i hemmet, eller om du äger en hyresfastighet, kan du ställa in larmen så att de bara larmar på ena sidan av brandväggen. Eller bara i den drabbade lägenheten - och de eventuella lägenheter som ligger ovanför de drabbade.
Välj en godkänd brandvarnare
Brandvarnare finns tills i många prisklasser och startar från cirka 100 kr och uppåt.
Det låter nästan för billigt för att vara sant. Men även de billigaste brandvarnare du kan köpa idag uppfyller vanligtvis den europeiska standarden för brandvarnare.
Standarden heter EN 14604:2005 och om brandvarnaren är märkt med standarden vet du att den uppfyller kraven.
De röklarm som får ström från elnätet måste också vara CE-märkta. Då vet du att de lever upp till lågspänningsdirektivet, precis som all elektrisk utrustning i hemmet ska göra.
Sedan 1999 har det funnits krav på att det ska finnas brandvarnare i alla nyproducerade bostäder. När det gäller bostäder uppförda före år 1999 finns ett råd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som säger att det bör finnas brandvarnare i alla bostäder. Sedan november 2001 finns det ett lagkrav som säger att alla fastighetsägare är skyldiga att installera brandvarnare, detta enligt 2 kapitlet 2 § lagen (2003:778) om skydd mot olyckor.
Placera brandvarnaren så högt som möjligt
Brandvarnare är utformade för att reagera på rök. Och eftersom rök alltid stiger uppåt är det viktigt att du placerar brandvarnaren så högt som möjligt i rummet.
Om du placerar det ovanpå ett skåp eller hänger det på väggen, reagerar brandvarnaren bara när det finns så mycket rök i rummet att den når ner till brandvarnaren. Således hinner rökutvecklingen - och därmed elden - bli mer omfattande innan brandvarnaren tjuter.
Om du har en trappa till första våningen i entrén, bör brandvarnaren placeras i taket på första våningen. Och inte i taket i entrén.
Tänk också på att brandvarnaren ska sitta minst en halvmeter från alla väggar - och helst mitt i rummet.
Placera brandvarnaren så centralt som möjligt
I en mindre bostad kan du nöja dig med en centralt belägen brandvarnare. Sätt den till exempel i taket i korridoren som förbinder alla bostadens rum, om du har en korridor.
I större hem bör du ha flera brandvarnare. Till exempel kan du placera en centralt i bostaden och en annan i korridoren bredvid sovrummen i bostaden.
Om du har flera våningar i hemmet bör du åtminstone placera en brandvarnare i taket centralt på varje våning. Gärna av den typ som kan kommunicera med de andra brandvarnarna. På det sättet kan du vara säker på att alla hör brandvarnaren, även om de inte sover på den drabbade våningen.
Placera inte brandvarnaren i köket
Även om detta kan verka logiskt bör du inte placera brandvarnaren i köket eller i direkt anslutning till köket, badrummet, en öppen spis eller kamin. Stekos, ånga och rök kan fortfarande utlösa även ett modernt larm utan anledning.
Testa brandvarnaren regelbundet
Moderna brandvarnare har många fler sätt att varna dig när batterierna börjar ta slut. Antingen med en blinkande LED-lampa, via en speciell larmton eller via en app. Och om du har en brandvarnare ansluten till elnätet behöver du inte oroa dig för batterierna.
Men om det blir fel på brandvarnaren, upptäcker du det bara om du testar brandvarnaren. Du bör göra detta minst en gång i månaden. Detta görs via den inbyggda testknappen på larmet. Den gör antingen att larmet tjuter eller att LED-statuslampan blinkar.
På app-styrda larm kan du se en driftsstatus för larmet. Men vi rekommenderar fortfarande att du testar dessa larm manuellt. Bara för att vara på den säkra sidan!
Kom också ihåg att kontrollera brandvarnaren om du har varit borta hemifrån länge. Till exempel på semester. Det är då det är som störst risk att du missat varningen att batteriet börjar ta slut.
Köp din nya brandvarnare idag på VVSochBAD.se
Om vi har övertygat dig om att det är dags att köpa en brandvarnare, borde det inte vara långt från tanke till handling. Hitta din nya brandvarnare i produktöversikten här på webbshoppen och beställ idag.
Om du har några frågor är vår expertutbildade kundservice redo.
3 gode skäl att skaffa en brandvarnare
- Du kan fly ut innan elden hinner utvecklas
- Du blir väckt om det brinner på natten
- Du kan snabbare larma räddningstjänsten
Utvalda produkter