Vilken golvvärme ska du välja?
Lär dig allt om varför och vilken golvvärme du ska välja - samt vilka lösningar som passar till det golv du har eller ska lägga. Läs vidare och gör ett klokare val av golvvärme med hjälp av vår guide.Finns det något bättre än ett varmt golv för kalla fötter en kall vintermorgon?
Golvvärme ger dig ett härligt och varmt golv. Det ger en jämnare uppvärmning av hela rummet och därmed en större komfort. Du har också större frihet när det gäller hur du inreder rummet eftersom du inte behöver ta hänsyn till radiatorernas placering. Du slipper ansamlingar av damm, och du behöver inte rengöra och måla radiatorer och eventuella synliga vattenledningar.
Däremot är värmefördelningen annorlunda i rummet jämfört med om du skulle använda traditionella radiatorer. Därför kan möblerna kännas kalla att sitta i, och det kan kännas som om det är svalare eller drar på överkroppen. Speciellt om huset inte är ordentligt isolerat i väggar och golv.
Så även om golvvärme för de flesta klingar positivt och innebär en positiv upplevelse, innebär det några nackdelar som du bör vara medveten om innan du väljer golvvärme som värmekälla.
Ska du välja elbaserad eller vattenbaserad golvvärme?
En av de största nackdelarna med golvvärme är att det är dyrt att installera eller byta till. Oavsett om du väljer elektrisk eller vattenbaserad golvvärme, måste du antingen bryta upp golvet eller lägga ett nytt golv ovanpå det befintliga.
Elektrisk golvvärme är det enklaste och billigaste att installera. Men då kostar det desto mer att använda. Det motsatta gäller för vattenbaserad golvvärmet.
Fördelar med golvvärme:
-
Inga kalla golv för fötterna
-
Jämn uppvärmning av rummet
-
Ingen rengöring, inget underhåll
-
Virvlar inte runt damm i rummet
-
Fukt avdunstar snabbt
-
Större frihet med inredningen
Nackdelar med golvvärme:
-
Dyrt att installera, särskilt vattenbaserat
-
Det tar längre tid att värma upp rummet
-
Det tar längre tid innan rummet blir svalt
-
Kräver effektiv isolering av huset
-
Kan skapa drag från äldre fönster och dörrar
-
Dyrt att reparera installationen av golvvärme
Om du väljer vattenbaserad golvvärme är det enklast och billigast att installera denna i samband med en nybyggnation eller en större renovering. För vattenbaserad golvvärme måste alla befintliga golv tas bort helt så att värmeslangar kan läggas i golvet. Det kan göras både i gjutgolv och under trägolv.
Elektrisk golvvärme kan läggas såväl vid nybyggnation, renovering samt faktiskt direkt på ett befintligt golv. Om du väljer det senare måste ett nytt golvskikt upprättas ovanpå golvvärme-mattorna. Antingen i form av tunn gips med plattor ovanpå (t.ex. i badrum, kök eller tvättstuga) eller ett nytt trägolv (i vardagsrum eller annat rum).
Elektrisk golvvärme passar bäst i badrum
Om du väljer elektrisk uppvärmning i golvet ska du vara medveten om att du inte kan använda det som den enda eller primära värmekällan. Det är helt enkelt förbjudet enligt de direktiv som finns när det gäller direktverkande el i nybyggnationer i Sverige. Så om du vill använda golvvärme som din enda uppvärmning, är det enbart vattenbaserad golvvärme som gäller.
Men kommer du till exempel vill installera golvvärme i ditt badrum, och varken har lust, råd eller ork till den stora ansträngning som det innebär att bryta upp golvet, kan du med fördel välja en elbaserad lösning. Om badrummet är litet kommer vattenbaserad golvvärme oftast att vara både dyrt och besvärligt att installera, och energibesparingen jämfört med en elbaserad lösning blir mycket liten.
Elektrisk golvvärme har också den fördelen att den kan vara igång hela året, oavsett om har övrig värme på eller inte. Därför passar det särskilt bra med elektrisk golvvärme i badrummet. Därför kan du vid en nybyggnation eller större renovering överväga att installera flera typer av värmekällor i badrummet. Sedan kan du slå på golvvärme när du stänger av centralvärmen.
Vilken golvvärme passar ditt golv?
De flesta som överväger golvvärme väljer det främst för att de har eller har för avsikt att etablera ett gjutgolv i betong. Men du kan enkelt installera golvvärme under trägolv. Antingen elektrisk eller vattenbaserad.
Golvvärme för trägolv
Väljer du en elbaserad lösning, kan du lägga golvvärmen ovanpå det gamla trägolvet eller ett befintligt stengolv med hjälp av värmemattor med elkablar. Sedan applicerar du ett tunt lager golvspackelmassa på minst 1 cm, som du sedan lägger det nya trägolvet på.
Du kan även välja vattenbaserad golvvärme. Då tar du bort det befintliga golvet och lägger golvvärmeplattor ovanpå isoleringen mellan reglarna. Här placerar du golvvärmeslingorna. Ovanpå dessa lägger du ett tunt, mjukt mittlager som också dämpar ljudet från fotsteg på golvet. Sedan installeras ett nytt eller gammalt trägolv.
Bäst med ett flytande trägolv
Oavsett vilken golvvärmningslösning du väljer för ditt trägolv, ska du vara medveten om att golvvärmen kan komma att trycka ihop träet när golvvärmen slås på. Det kan skapa större mellanrum mellan brädorna. Det märks oftast hos golv i furu, medan lövträ som exempelvis ek är mindre känsliga för värme.
Ett bra sätt att undvika synliga mellanrum i trägolvet är att lägga det som ett så kallat flytande trägolv - det vill säga utan att fästa det i marken. På detta sätt kommer sammandragningen i virket endast att synas längs väggarna, där det enkelt kan döljas med extra tjocka golvlister.
Golvvärme i betong- och klinkergolv
Om du har ett befintligt betong- eller klinkergolv kan du, som redan nämnts, enkelt installera elbaserad golvvärme. Installera ovanpå det befintliga golvet och applicera ett tunt lager betong. Lägg vid behov till ytterligare ett skikt.
Om du ska installera vattenbaserad golvvärme måste eventuella befintliga golv först brytas upp. Sedan installeras ett nytt skikt och ny golvisolering. Ovanpå golvisoleringen läggs ett förstärkningsnät en bit ovanför isoleringen så att cement kan rinna under när du formar det nya golvet.
På armeringsnätet monterar du sedan golvvärmeslingorna med antingen remsor eller specialhållare. Gjut sedan ett betonggolv ovanpå, minst 10 cm tjockt.
Du kan sedan lägga ett lager av plattor - eller ett flytande trägolv om du så vill.
Kan du installera golvvärme själv?
Du kan absolut installera både elektriska värmemattor och golvvärmeslingor själv. Men själva monteringen och anslutningen av tillhörande golvvärme måste du ha en auktoriserad yrkesperson som tar hand om. En auktoriserad elinstallatör respektive en auktoriserad rörmokare.
Hur skapar du en så ekonomisk lösning som möjligt?
Vill du få till en så ekonomiskt fördelaktig golvvärme som möjligt, så är det viktigt med termostater i alla rum, som kan styra värmen. Samtidig bör du välja en intelligent golvvärmestyrning, som erbjuder olika program som kan sänka värmen i golvet när det är möjligt. Till exempel medan du är på jobbet eller när du sover.
Hitta allt till din golvvärme hos VVSochBAD.se
Hos VVSochBAD.se hittar du allt för din golvvärme. Vi har både kompletta paketlösningar för elektrisk och vattenbaserad golvvärme, liksom paneler, termostater, styrboxar, distributörer, pumpar och all annan nödvändig utrustning.
Titta närmare på vårt urval av golvvärmesystem här och beställ idag.
Udvalda produkter