Ta bort mögel och svamp i hemmet
Vad är mögel?
Mögel är mikroorganismer och en specifik typ av svamp. Det kallas mögel då båda växer vid hög luftfuktighet på ytorna av dött, organiskt material.
Faktum är att mögel kan växa och leva på de flesta organiska material. I naturen är det bland annat vissna löv. I byggnader kan det vara på trä, färg, tapeter, textilier och damm. Här "äter" svamparna i det allra yttersta lagret. Men du kan också hitta de små svamparna på oorganiska material – till exempel mineralull.
Mögel lever på organiskt material och rum med hög luftfuktighet. Därför är det störst risk för mögel i källare, tak, badrum och andra ställen som ofta utsätts för fukt. Det krävs alltså inte mycket innan du riskerar att få mögel i ditt hem.
I grunden är mögel bara farligt om det finns i stora mängder eller om det finns i hemmet under en längre tid. Tillväxt av mögel är dock ett tecken på att byggnaden eller rummet är för fuktigt. Därmed kan svamparna utgöra en hälsorisk på sikt. Om du redan är allergisk mot mögel kan du också bli allvarligt sjuk.
Känn igen tecken på mögel
Misstänker du mögel i ditt hem? Då bör du se till att det faktiskt är sant. På så sätt kan du bättre fatta rätt beslut så snart som möjligt. Svamparna kan medföra hälsoproblem och förstöra ditt hem. Därför är det viktigt att du håller ett öga på tecken på fukt och mögel.
Hur ser mögel ut?
Du kan känna igen mögel vid att det växer som gröna, svarta, bruna eller vita fläckar, som vanligtvis har en hårig yta. Samtidigt luktar mögel ofta unket och jordigt.
De mest typiska tecknen på mögel i hemmet är bruna, gröna, svarta och vita fläckar eller fläckar som har satt sig på vägg, golv eller tak. Om du lever länge med möglet kan det också ge fysiska symtom. Bland annat är trötthet och huvudvärk ofta en bieffekt av mögelsvampen. Dessutom kan du uppleva:
- Svårigheter att koncentrera sig i samma rum som det finns mögel
- Stunder av yrsel och illamående
- Irriterade ögon, näsa och luftvägar
- Hosta och täppt näsa
- Hudutslag och allergier
Men mögel kan även gömma sig i väggar, under tapeter och på andra ställen i byggnaden. Det vill säga, du kan inte direkt se det. Du bör därför vara uppmärksam på de fysiska symtomen och om rummet luktar unket eller jordigt. Detta kan vara ett tecken på att det finns en dold tillväxt av mögel.
Såhär bekämpar du mögel
Du kan ta bort mögel med olika metoder. Du bör dock alltid börja med att undersöka platserna i hemmet där svamparna växer och lever. Varför är det så mycket fukt? Om du inte identifierar orsaken riskerar du att ta bort mögeltillväxten bara för att upptäcka att problemet återkommer.
Varför uppstår mögel?
Orsaken beror ofta på för mycket fukt. Detta kan bero på:
-
En vattenskada
-
Otäta fönster
-
Dåligt isolerade väggar
-
Brist på ventilation
-
Kläder som torkas inomhus
-
Extraktionen används inte
När du har orsaken på plats, se till att ta bort fukten innan du tar bort möglet. Har du till exempel otäta vattenledningar som orsakat vattenskador? Låt väggar, golv eller tak torka helt. På så sätt kan ingen ny mögel växa fram. Efteråt kan du börja bekämpa själva möglet.
Ta bort mögel med tvål
Om det är en mindre tillväxt i ditt hem - till exempel kakel och fogar, fönster eller liknande - så räcker det ofta med vatten med vanligt tvål. Här bör du skrubba området med en borste eller skursvamp. Torka efteråt och låt området torka ordentligt. Tvätta området flera dagar i rad för att undvika återväxt.
Använd godkänd fungicid
Flera rekommenderar också att man använder ett desinfektionsmedel som Rodalon för att ta bort mögel. Den innehåller fungicider, som förhindrar svampangrepp på särskilt tvättbara ytor. Dessutom kan du välja ett godkänt medel som Hysan som renar och desinficerar effektivt mot mögel.
Rädda hemmet med utspätt klor
En tredje lösning för att bekämpa mögeltillväxt är med outspädd klor. Det är otroligt effektivt. Å andra sidan bleknar den också ganska kraftigt. Använder du klor ska det alltså inte vara på väggar med färg, natursten eller färgade fogar. Blanda inte heller klor med något annat än vatten.
Fungerar inget av de tre förslagen? Eller har du svårt att avgöra hur allvarligt problemet egentligen är? Då kan det vara en riktigt bra idé att tillkalla professionell hjälp.
6 tips för att minska risken för mögel
De allra flesta typer av mögel kräver fukt för att växa. Därför är det bästa sättet att förhindra mögel att hålla fukten ute. Dessutom bör du se till att byggnadens konstruktioner inte är fuktiga. För att leva upp till detta kan du följa råden nedan.
1. Lufta ut varje dag
Att lufta ut varje dag i 5-10 minuter och flera gånger om dagen är en bra idé för att undvika fukt. Det räcker inte att öppna ett enda fönster. Det måste finnas drag. Om ditt hem har friskluftsventiler i fönstren, håll dem öppna. På så sätt kan den friska luften komma in. Du bör dock vara försiktig med att ventilera hela dagen. Det kan kyla dina väggar för mycket.
2. Säkerställ en jämn värmefördelning
Om värmen i ditt hem är jämnt fördelad är risken för kondens på kalla ytor mindre. Det är till exempel ingen bra idé att ha ett väldigt kallt sovrum. Varm och fuktig luft från de andra rummen kan kondensera på de kalla väggarna. Som utgångspunkt bör temperaturskillnaden inte vara större än fem grader.
3. Reparera läckor och sprickor
Dålig isolering och läckor är en vanlig orsak till att fukt tränger in i ditt hem. Därför bör du ge bostaden en efterkontroll. Finns det till exempel några lösa takpannor, eller är det läckor vid takfönster? Hittar du några sprickor i fasaden eller trasiga fogar runt fönster eller dörrar? Se till att få dem reparerade så snart som möjligt.
4. Undvik köldbryggor i hemmet
Köldbryggor är områden i hemmet där värmen lättare släpper ut och kylan lättare kommer in, det ger känslan av att det drar i rummet. Konsekvensen är att vattnet från den kalla luften ger kondens. Orsaken är bland annat bristande isolering. Därmed riskerar du också värmeförlust, och det är därför du behöver lägga mer pengar på att värma upp ditt hem.
5. Städa varje vecka
Frekvent städning i hemmet är en effektiv lösning för att bekämpa mögel. När du rengör tar du bort mögelsporerna. Dessutom bör du alltid torka upp efter att du har använt bad och kök. Det kanske inte är det roligaste att göra, men det är viktigt att rengöra och torka av våta ytor.
6. Torka inte kläder inomhus
Det är vanligtvis bäst att inte torka dina blöta kläder inomhus. Det släpper ut mycket fukt och tvättmedel i hemmet. Det är därför viktigt att du hänger din tvätt på tork utomhus så ofta som möjligt. Dessutom blir kläderna dammiga. Ett alternativ är att använda en torktumlare med kondenserande effekt eller hänga tvätten i ett rum med en avfuktare eller luftrenare i