LED-lampa blinkar: Varför? Och hur löser du det
Upplever du problem med att dina LED-ljus blinkar även när de är släckta? Eller kanske din dimbara LED-lampa inte fungerar optimalt? Läs de vanligaste orsakerna till att en lampa inte längre släcks.Belysning kan vara en fin och stämningsfull del av inredningen. Dina lampor bidrar till att ett rum känns mer som ett hem. Många av oss väljer idag att använda de energisnåla och smarta, dimbara LED-lamporna. Men många LED-lampor lider av ett litet problem: när du stänger av dem börjar lamporna blinka. Spökar ditt hem? Eller är det något fel på dina LED-lampor?
4 vanliga fel när en dimbar LED-lampa blinkar
-
LED-lamporna är inte dimbara
-
Dimmern passar inte dina LED-lampor
-
Lamporna är inte korrekt installerade
-
Det är något funktionsfel på dimmern elle LED-lampan
Därför blinkar din LED-lampa även när den är avstängd
Den vanligaste orsaken till att din LED -lampa blinkar beror på krypström. Detta innebär att en liten mängd ström kryper in i ledningarna på din LED-lampa även när den är avstängd.
Idag är LED-ljuskällor så effektiva att de försöker slå på även vid väldigt svaga strömmar. När den lilla mängden ström strömmar genom tråden kan LED-lampan "ladda", varefter den avger laddad ström. Det upplevs som små blixtar eller att lampan blinkar.
Du behöver alltså inte vara rädd för att något är fel med din LED-lampa. Titta istället på hur du kan bli av med krypström i dina ledningar. En kvalificerad elektriker kan hjälpa dig lösa detta problem.
En annan typisk orsak till det blinkande ljuset är en defekt dimmer. Anledningen är ofta att du har valt en dimbar LED-lampa, men inte en LED-dimmer. I detta fall fungerar saker inte som det ska och lampan börjar blinka. Problemet beror alltså inte på något fel i själva lampan. Lösningen är att byta till en LED-dimmer.
Det är dock inte bara dessa problem en LED-lampa kan ha. När du har säkerställt att LED-lampan är dimbar och använder rätt typ av dimmer kan du fortfarande ha andra problem. Det kan vara blinkande ljus, ett surrande ljud eller begränsad dimning. Ett annat vanligt problem är flimmer.
Irriterande flimmer i ljuskällan kan orsaka allvarligt obehag, även om det osynligt för ögat. Du kan bland annat uppleva huvudvärk, migrän och trötta ögon. Dessa problem är vanliga om du har dålig LED-belysning hemma.
Problemet kan vara för liten eller för hög belastning för dimmern. Du kan alltså ha både för få eller för många glödlampor anslutna till spjället. Ta reda på vad minsta och högsta belastning som spjället kräver så att du kan välja rätt antal glödlampor.
Läs också: Så här monterar du din dimmer
Så här stoppar du krypström i din dimbara LED-lampa
För att stoppa krypström ska du kontakta en elektriker eftersom han eller hon kan hjälpa dig att hitta en säker och effektiv lösning på problemet. Du behöver inte vara nervös över att något dåligt händer med lampan, då krypström är helt ofarligt. Det kan däremot vara både obekvämt och irriterande med krypströmsfel eftersom krypström gör att dina ljuskällor blinkar.
Du kan också ta bort krypström själv genom att installera en strömkondensator som inte kostar mycket pengar. Denna kondensator fungerar genom att lagra en liten mängd ström - elektrisk energi - på kort sikt. Du fäster den helt enkelt på tändkabeln och neutralledningen i den första lampan på strängen eller i lamputtaget.
Om du behöver hjälp eller råd är våra erfarna elektriker redo att hjälpa dig. På VVSochBAD består vårt kundcenter av professionellt utbildad personal, var och en med sitt eget specialområde. Du kan vara säker på att vi kan hjälpa dig med kvalificerad vägledning både före och efter ditt köp.
Hur fungerar el?
Elektricitet är detsamma som elektrisk energi, el och ström. När du tillför ström till lampan rör sig små elektroner inuti tråden och skapar ström. Du kan jämföra det med små sandkorn som ligger inuti ett rör. När sandkornen rör sig från ena änden av röret till den andra, skapas elektricitet.
Köp dimbara LED-lampor i hög kvalitet
Tänk dig att du ska se en film i soffan. Det är nästan mörkt ute och du vill justera ljuset så att det passar perfekt med stämningen. Du använder din mobil eller den smarta fjärrkontrollen och vips- med dina dimbara LED-lampor har du nu perfekt belysning i rummet..
Fördelen med dessa ljuskällor är att du kan dimma eller skruva upp ljuset utan att färgtonen i ljuset ändras. Skapa till exempel en varm och mysig atmosfär med lampor som tänds direkt. Det finns ingen starttid. Dessutom använder LED-lampor cirka 25 procent mindre el än klassiska energisparande lampor, som också är kända för att vara energieffektiva.
Du kan alltså både spara på elräkningen och göra belysningen till en lek med LED-lampor. Dessutom håller LED-lampor otroligt länge - cirka 15 år, om du använder lampan ca. tre timmar om dagen
Det finns med andra ord goda skäl att investera i energisnåla ljuskällor. Och det är därför vi på VVSochBAD naturligtvis vill erbjuda dig ett brett urval. Hitta till exempel vackra taklampor och pendlar eller våra olika bordslampor - naturligtvis med LED-lampor. Oavsett om du letar efter en 12V LED-lampa eller en av våra mer komplexa produkter så är våra elektriker redo att hjälpa dig.
Vi guidar dig med kvalificerad rådgivning
Kan du leva med att dina LED-lampor eller ljus bara har av och på-funktion? Om svaret är nej, kan du hjälpa dig med detta. På VVSochBAD kan du alltid fråga oss om råd om vilka dimmers dina LED-lampor kan användas med.
Vi hjälper dig också om du inte vet hur många glödlampor du behöver använda med ett specifikt spjäll. Med vår hjälp kan du välja rätt lampor och rätt antal lampor för att hålla dig över spjällets minimigräns och få optimal belysning hemma.
Med rätt belysning kan du bland annat skapa en mysig läshörna i vardagsrummet, få bra arbetsbelysning på kontoret eller skapa en mysig atmosfär över matbordet.
Se flera av våra artiklar och guider, för att få hjälp med allt från problem med pollenallergi till lättstädade toaletter.
LED ljuskällor