Min varmvattenberedare värmer inte - Vad är fel?
Finns det inget varmvatten i varmvattenberedaren? Då ska du läsa vidare här. Anledningen till att du bara får kallt vatten kan vara många. Lyckligtvis kan du ofta lösa problemet själv utan att behöva kontakta en auktoriserad rörmokare.Ta reda på varför du inte får varmvatten
Det finns inget värre än att stå under duschen och inse att vattnet är iskallt. Anledningen till bristen på varmvatten kan vara många. Om du har en varmvattenberedare från till exempel Metro Therm kan problemet bero på:
- Varmvattenberedaren är avstängd
- Du har förbrukat allt varmt vatten i tanken
- Fjärrvärmeverket har stängt av vattnet
- Din varmvattenberedare är vitkalkad
- En defekt cirkulationspump
- En defekt vattenväxlare eller reglerventil
Om det är en av de sista tre punkterna ovan som är anledningen till att du inte har något varmt vatten? Då rekommenderar vi att du kontaktar en rörmokare som kan lösa problemet. Det är ofta en större och svårare uppgift att jobba med en varmvattenberedare.
Oavsett om det är din Metro Therm varmvattenberedare som inte värmer upp vattnet eller ett annat märke är orsakerna är vanligtvis desamma.
Hur man gör det när vattnet inte blir varmt
En varmvattenberedare i ett vanligt hushåll kan vara mellan 15 och 30 år. Om du har problem med att värma upp vattnet kan det kosta vatten, tid och pengar. Skadorna kan till exempel uppstå på grund av åldrande, felaktiga rör, för höga temperaturer eller högt kalkinnehåll.
Kontrollera om det finns läckor
Om du misstänker att din varmvattenberedare läcker bör du kontakta en rörmokare. Alternativt kan du titta på de synliga installationerna vid behållaren. Du kan också stänga av allt vatten. Om din vattenmätare fortfarande går kan det vara ett tecken på läckage. Stäng i så fall vattentillförseln till tanken och töm resterande vatten.
Byt ut värmaren
Om din varmvattenberedare inte värmer upp vattnet kan det bero på att värmaren är defekt eller täckt med kalk. Den sitter inne i behållaren och fungerar som en värmekälla. Om du inte kan ta bort kalken måste du skaffa en ny värmare som måste monteras av en professionell.
Byt din termostat
Du kanske upptäcker att du har varmt vatten i köksblandaren men inget varmt vatten i duschen i ditt badrum. Här kan det vara en defekt termostat som är orsaken. Det kräver att du byter ut termostaten i kranens batteri där varmvattnet saknas.
Bli av med sliten behållare
Om själva behållaren är defekt kan du inte göra mycket. Tyvärr händer detta över tid, eftersom slitage och galvanisk korrosion är naturlig. Vissa behållare fungerar i 20 år innan de slutar fungera, och andra funkar i sex till åtta år. Se därför till att behålla behållaren så att livslängden förlängs.
Säkerställ god isolering
Är din varmvattenberedare över 10 år? Då är det förmodligen dåligt isolerad. Överväg därför att byta till en ny modell som är effektivare. När du byter ut behållaren bör du överväga om du behöver en av samma storlek, en större eller en mindre. Stora behållare har vanligtvis större värmeförluster.
En varmvattenberedare i ett vanligt hushåll kan vara mellan 15 och 30 år. Anledningen till brist på varmvatten kan vara många.
Minimera din vattenförbrukning
Använder du mycket vatten åt gången? Då kanske din varmvattenberedare inte kan värma tillräckligt mycket vatten. Som utgångspunkt bör en varmvattenberedare inte vara större än hemmets behov, eftersom den ger onödig uppvärmning. En varmvattentank på 60-110 liter räcker ofta för ett hem på fyra personer. Du bör också överväga om du ska ha en gas- eller elmodell.
Fungerar någon av ovanstående lösningar? Kontakta annars en professionell som kan hitta problemet snabbare. Du är också välkommen att läsa fler av våra bra tips och guider här.
Håll vattnet vid en temperatur av 55 °C
I de flesta fall kommer kalk i vattnet troligen att vara ett besvär för dig. Med tiden uppstår det i dina enheter som använder vatten om du inte avkalkar dem. Det kan påverka livslängd - och det kan även påverka din varmvattenberedare. Samtidigt ökar mängden kalk som vattnet fäller ut om du höjer temperaturen.
Den optimala temperaturen i en varmvattenberedare är 55 °C. Detta motsvarar vanligtvis att vattnet ligger runt 50 °C när det kommer ut ur blandaren. Om vattnet överstiger 60° C uppstår en betydande ökning av mängden kalk som vattnet fäller ut. Det kan få kalk att sätta sig som ett lager runt värmaren, och det förhindrar att den avger värme till vattnet.
Om du inte kan värma upp vattnet på grund av kalk ska du kontakta en rörmokare som kan lösa det.
Var dock medveten om att du inte bör ta bort all kalk. Det beror på att det också sätter sig i hålen i emaljen och säkerställer att syret inte kan tränga igenom och oxidera stålet i behållaren. På detta sätt säkerställer kalk också att det inte finns några hål i stålet. Varmvattnet får inte heller vara lägre än 50 ° C i varmvattenberedaren. Detta beror på att det till exempel kan ge legionellabakterier goda tillväxtförhållanden i behållaren.
Udvalda produkter