VVSochBADs fantastiska guide för installation av toaletter
Behöver du installera en ny toalett? I den här guiden hittar du exakta instruktioner för hur du installerar de olika typerna av toaletter. Samtidigt gör vi upp med myten om att det skulle vara äckligt att byta toaletten själv. Du får också en konkret uträkning kring hur mycket du kan spara när det gäller vattenförbrukningen genom att byta ut den gamla toaletten. Läs vidare och lär dig hur du installerar din nya toalett!Att byta toalett är för många något av en gränsöverskridande åtgärd. För ingen av oss vill tänka tanken att vi behöver komma i kontakt med avloppet och den lukt som uppstår där. Samtidigt måste vi också arbeta med vattenanslutningen. Det är det många som drar sig för att göra. För vad händer om vi inte kan få det tätt igen?
Därför väljer de flesta att anlita en professionell som gör jobbet.
Kan jag inte montera en ny toalett själv?
Men i själva verket behöver det inte vara så obehagligt att byta toalett.
Eftersom lukten från avloppet i de allra flesta fall är extremt begränsad. Detta beror på att den del av avloppet du kommer i kontakt med vanligtvis spolas noggrant med varje rörelse. Samtidigt kommer den allra första delen av avloppet sällan i direkt kontakt med avloppsvattnet från toaletten, därför kommer det sällan att finnas synliga rester av avföring eller lukt där.
När det gäller vattenanslutningen är det möjligt att stänga av vattnet direkt på de flesta vattenanslutningar till toaletten. Så här är det "bara" en fråga om att stänga kranen, koppla bort vattenanslutningen på den gamla toaletten och sedan koppla in vattenanslutningen på den nya. Så är du bara skapligt händig så finns det inga hinder när det gäller att enkelt byta toalett själv. Reglerna för installation av toaletter kräver inte att du använder en auktoriserad rörmokare. Åtminstone så länge du inte behöver ändra placering eller lutning på avloppet. Eller behöver installera ett nytt avlopp för toaletten.
Så om du följer guiden här hos oss bör du enkelt kunna byta toalett själv.
Varför en ny toalett?
Det kan finnas många skäl att byta ut toaletten. Kanske är mekaniken så gammal att du inte kan få tag på nya reservdelar eller så har toalettens porslin skadats. Eller så passar toaletten inte in i badrummet rent estetiskt, för att du har bytt ut badrumsmöbler, tvättställ, badkar och/eller kakel i badrummet.
Men det vanligaste skälet är ett helt annat: vattenförbrukning. Det finns mycket pengar att spara på vattenförbrukningen genom att ersätta den gamla och kanske läckande toaletten med en ny.
Spara ett par tusen kronor om året på vattenförbrukningen
Vanligtvis kan du spara mellan 60 och 80% på vattenförbrukningen vid varje spolning. Det blir många liter vatten på ett år. Byter du exempelvis ut en gammal toalett som använder 9-12 liter vatten vid varje spolning, mot en som använder 2-4 liter, sparar du cirka 3 500 liter vatten på ett år.
Detta motsvarar en årlig besparing på cirka 2 100 kr. Beräkningen baseras på det genomsnittliga priset för en kubikmeter vatten för en svensk familj med 3 barn enligt vad kostar vatten?
Så mycket kostar det att byta toalett
Kostnaden för att byta en toalett utgörs normalt av kostnaden för själva toaletten, diverse tilbehör, samt timlön till en rörmokare.
Om du väljer en traditionell golvmonterad toalett med s-lås från ett av de välkända märkena är priset för de billigaste modellerna mellan 1 400 och 3 000 kr. Vägghängda toaletter kan köpas från ca 800 kr och uppåt, till den kostnaden kommer ev. kostnad för ny inbyggningscistern.
Dessutom behöver du förvänta dig 2-3 timmars ersättning till rörmokaren på cirka 600-700 SEK per timme. Så kostnaden för hantverkaren motsvarar i stort sett besparingarna på vattenförbrukningen under det första året.
Sammantaget blir kostnaderna för en ny toalett inklusive montering från ca cirka 4 000 kronor när du låter en professionell stå för installationen av en toalett med s-lås. Om du tvärtom gör jobbet själv och inte är rädd för att komma i kontakt med avlopp och vatteninstallationer kan du spara cirka 1400 till 2100 SEK.
Montera bort den gamla toaletten
Innan du kan installera den nya toaletten måste du naturligtvis montera bort den gamla. Det är relativt enkelt om du har en golvmonterad toalett.
-
Börja med att stänga vattenanslutningen och rengör den.
-
Töm sedan cisternen för vatten.
-
Om toaletten är skruvad, skruva loss de fyra skruvarna som håller fast toaletten.
-
Ta sedan loss toaletten från golvet. Vanligtvis är toaletten stabiliserad med silikon eller liknande runt kanten på golvet. Men med ett par starka ryck i toaletten släpper den oftast från underlaget. I annat fall kan du försöka att slå försiktigt runt kanten med en gummihammare eller vanlig hammare eller skära loss den.
Om toaletten är limmad hoppar du helt enkelt över punkt 3 i listan.
Det viktigaste är att du tar det lugnt och försiktigt när du tar bort den gamla toaletten från golvet. Annars kan du lätt skada golvet. Detta gäller också när du behöver ta bort silikon eller liknande efter att den gamla toaletten har tagits bort.
Montera ner vägghängd toalett
Att montera bort en vägghängd toalett är lite svårare, i alla fall om cisternen ska bytas ut. Här behöver du oftast gå bakom väggen eller skalväggen som toaletten är monterad på, så att du kan skruva loss cisternen.
Men i praktiken är förfarandet i princip detsamma:
-
Stäng av vattnet och koppla bort vattentillförseln.
-
Töm cisternen genom att ta ut den.
-
Skruva loss skålen och ta bort den från väggen.
-
Ta bort skalväggen eller ta dig in bakom väggen som toaletten hänger på.
-
Skruva loss cisternen och monteringen från väggen och ta bort det från avloppet.
Så gör du dig av med din gamla toalett
Om du har ansvaret för att installera en ny toalett, måste du också se till att den gamla bortskaffas. En toalett måste lämnas in på kommunens återvinningsplats som byggavfall. Du kan inte bara se det som vanligt, stort avfall.
Om du har anställt en rörmokare för att göra jobbet är det fortfarande ditt ansvar att kassera den gamla toaletten på rätt sätt. Vissa hantverkare erbjuder att kassera toaletten åt dig. Naturligtvis tar de betalt de för det. Men om du inte har möjlighet att frakta toaletten till återvinningsplatsen själv, kan det faktiskt vara en mer ekonomisk lösning än att beställa hämtning av toaletten från ett fraktbolag.
Hur monterar jag den nya toaletten?
Nu är du redo att komma igång med installationen av din nya toalett.
Hur du ska gå tillväga med montering och anslutning av toaletten till avloppet beror på vilken typ av toalett du behöver byta ut.
I allmänhet finns det tre grundläggande typer av toaletter - se faktabox.
Var och en av dessa finns i ett antal olika undertyper, som vi inte kommer att diskutera vidare i den här artikeln.
Montering av vägghängd toalett
Att montera en "hängande toalett" låter tungt. Men att ersätta en gammal vägghängd toalett med en ny är faktiskt inte så svårt. Så länge du kan återanvända skalväggen eller platsen bakom toalettväggen som används för den gamla vägghängda toaletten.
Om du ska byta från golvmonterad till vägghängd toalett, kommer det vara lite besvärligt. För då måste du börja med installationen av en ny toalettvägg, som ska befinna sig bakom cisternen, vatteninstallation, avlopp och nödvändig teknik. Vi kommer tillbaka till det senare i artikeln.
Proceduren för att byta ut en vägghängd toalett ser ut ungefär som följer, men följ alltid producentens anvisningar:
-
När den gamla vägghängda toaletten har tagits bort, installera först avloppet med den gamla övergångshylsan - eller en ny om avloppet från den nya toaletten har en annan dimension.
-
Montera sedan stativet för att hålla cisternen och toalettskålen på plats och säkra den.
-
Skruva nu cisternen på plats i stativet och se till att cisternen och stativet är i lod. Detta görs genom att justera gängade stavar till väggfästet.
-
Anslut vattenförsörjningen till cisternen, men slå inte på vattnet ännu.
-
Montera åtkomströret och justera detta och avloppet för att passa den nya toaletten.
-
Skruva sedan in de två gängade stängerna i stället för att hålla fast toalettskålen.
-
Installera nu skalväggen igen. Om hålen i skalväggen inte passar till vattenanslutningen , gör du en ny skalvägg av en gipsskiva.
-
Sätt upp en ny sköljknapp, justera inlopps- och dräneringsrör och installera gummipackningar för tätning. Kom ihåg att att smörja in dem så att skålen lätt kan glida över dem.
-
Tryck skålen på plats över de gängade stängerna och inlopps- och utloppsrör från skålen.
-
Dra åt skålen mot väggen med motsvarande bultar för gängade stavar.
-
Slå på vattnet och testa toaletten.
-
Montera toalettsitsen.
Beroende på vilken vägghängd toalett du byter till kan det finnas vissa avvikelser från ovanstående procedur. Därför är det alltid en bra idé att läsa monteringsinstruktionerna som följer med toaletten innan du börjar.
Montering av golvstående toalett
När du installerar en toalett på golvet är det en bra idé att hitta en modell där alla eller så många golvskruvar som möjligt är placerade på samma sätt som hoa den gamla toaletten. Då behöver du inte borra nya hål i golvet.
Om detta inte är möjligt, och om du inte gillar att borra i golvet, kan du välja att köpa en toalett med lim. Om du ska installera en toalett med lim görs det helt utan användning av skruvar.
Om du inte kan undvika borrning i golvet är det viktigt att du först undersöker var elektrisk eller vattenburen golvvärme är i förhållande till toaletten. Samt var avloppet är beläget.
Vanligtvis orsakar det inga problem. För de som ursprungligen byggde badrummet har antagligen säkerställt att varken golvvärme eller avlopp kommer i vägen för att montera toaletten. Annars skulle de ha haft samma problem.
Hur du installerar en golvstående toalett beror på vilken typ av vattenlås du har valt. I praktiken finns det två: en toalett med p-lås, även kallad en universell toalett, och en toalett med synligt eller dolt s-lås.
Montering av golvstående toalett med p-lås
Gäller det en golvmonterad toalett med p-lås sker anslutningen till avloppet i murverket bakom toaletten. Så avloppet kommer ut horisontellt från toaletten på baksidan, snarare än vertikalt som hos en toalett med s-formad vattenlås.
Dessa typer av toaletter ses oftast i äldre lägenheter, där toaletten är ansluten till en fallstam som passerar genom golvseparationerna. Därför behöver inte byggaren bygga in avloppet i själva golvseparationen. En toalett med p-lås kan också anslutas till ett avlopp i golet med hjälp av en böjd WC-anslutning, därför kallas p-lås ochså för universallås.
Proceduren för montering av en toalett med p-lås ser ut som följer:
-
När du tar bort den gamla toaletten är det viktigt att vara mycket försiktig när du drar ut toaletten och eventuellt uttaget ur avloppet i väggen eller fsllstammen. Om fallstammen är gammal kan läckage lätt uppstå. Eller så kan en eventuell ansamling i väggen lossna, så att avlopp rinner in i murverket.
-
Placera nu den nya toaletten på plats och anslut den till avloppet. Antingen genom att ansluta avloppet till toaletten direkt till uttaget i väggen. Eller genom att använda ett extra dräneringsrör mellan toaletten och vägganslutningen. Se till att smörja in gummipackningarna i uttagsfogarna så att toaletten är lätt att ansluta.
-
Om du kan återanvända skruvhålen, skruva fast toaletten på golvet. Kontrollera annars om det finns nya hål (eventuellt med hjälp av en medföljande mall) och borra ut dem innan du slutligen monterar toaletten.
-
Kontrollera om toaletten är ordentligt fixerad eller om den sitter löst. Om den sitter löst, försök först att dra åt skruvarna. I annat fall, justera med en eller flera kilar eller blyremsor. Placera dessa några millimeter från toalettstolens ytterkant. Dra sedan åt skruvarna igen och kontrollera om det är bättre nu.
-
Applicera silikon runt toaletten så att det blir lätt att hålla rent. Samtidigt motverkar du på det sättet att det rinner in vatten som blir stående under toaletten. Släta ut fogen så att den blir jämn och tät överallt.
-
Montera nu vattentillförseln och testa om allt fungerar och är tätt.
-
Slutligen monterar du toalettsitsen, sedan är toaletten klar att användas
Montering av golvstående toalett med s-lås
I princip monteras en toalett med s-lås på samma sätt som en med p-lås. Den enda skillnaden är placeringen av avloppet.
Toaletter med s-lås kan nås antingen på synligt eller dolt vis. Skillnaden är att det finns ett extra lager porslin på toaletten när det gäller den dolda varianten. Det täcker s-låset och anslutningen till avloppet i golvet. Detta gör det lättare att hålla både s-låset och området runt avloppet rent och snyggt.
Det extra skiktet med porslin runt s-låset och avloppet begränsningar dock hur stort uttaget för avloppet kan vara - liksom hur högt det kan vara. Så om du inte ska ansluta toaletten till en standardanslutning på 110 mm, kan det vara svårt att montera en toalett med ett dolt s-lås.
Men bortsett från placeringen av avloppet kan du återanvända steg-för-steg-instruktionerna ovan för att installera din nya golvstående toalett med p-lås.
Montering av limmad toalett
När du installerar en golvmonterad toalett som ska limmas fast är det viktigt att du rengör golvet noggrant innan installationen. Dessutom är det viktigt att du justerar toaletten så att den är plan och helt rak innan du börjar limma den.
Annars är proceduren densamma som när det gäller att installera andra golvstående toaletter.
Montering av toalett på lutande golv
Om golvet lutar mer än vad som kan hanteras med kilar eller blyremsor, kan du välja att fylla utrymmet mellan golvet och toaletten med lämplig typ av cement.
Murbruk eller cement slätas ut med en våt svamp för att ge en fin övergång mellan toalettstolen och golvet. Fukta vid behov med ett lager silikon så att fogen blir helt vattentät.
Byta ut golvstående toalett till vägghängd toalett Om du vill kunna rengöra toaletten lättare är det en bra idé att byta ut den golvmonterade toaletten mot en vägghängd.
I praktiken kan detta alltid göras genom att bygga en skalvägg runt cisternen och sedan klä in väggen i t.ex. sten eller marmor. Detta döljer cisternen i skalväggen, som också kan användas för spolknapparna.
Proceduren är densamma som vi tidigare beskrev angående att byta ut vägghängda toaletter. Bygg helt enkelt skalväggen som steg 7 istället för att fästa den igen.
Till alla vägghängda toaletter som vi säljer på VVSochBAD, finns skenor som kan används för att montera skalväggen. Det är också ofta möjligt att köpa olika typer av kontrollpaneler för de vägghängda toaletter för att ge dem en look som passar resten av badrumsinredningen. Vid renovering av ett befintligt badrum där man önskar att gå från golvstående toalett till vägghängd toalett kan det vara en idé att inte montera en inbyggningscistern men istället en utanpåliggande synlig cistern. Idag finns det många fina alternativ som i många tillfällen också blir mer platssparande än en inbyggningscistern.
Hur säkrar du en lång livslängd för din nya toalett?
För att den nya toaletten ska förbli snygg och tät under många år framöver, är det en bra idé att ägna lite extra energi åt den regelbundna rengöringen och underhållet.
Här bör du vara särskilt uppmärksam på att hålla toalettskålen fri från kalk och smuts. Båda kan ge bruna avlagringar på toalettskålens sidor såväl som på botten av toaletten.
Om smuts och avlagringar redan har uppstått kan du med fördel använda en effektiv WC-rengöring, en viss förtjockad kalkborttagare (kan exempelvis heta Lime Remover Plus) och en särskild rengöringsborste för toaletter för att rengöra.
Använd inte t.ex. ättiksyra eller klor för att ta bort kalk. Ättiksyra är inte särskilt praktisk att använda på grund av de andningsbesvär som kan uppstå och för att det inte går att applicera det på kalk. Klor bleker bara kalkavlagringarna, det tar inte bort dem.
Kom ihåg: håll ett öga på cisternen
Kontrollera också regelbundet hur cisternen stängs för vattnet. Börjar några droppar vatten rinna ut efter att vattnet slutat rinna? Det kan vara tecken på kalkavlagringar runt bottenproppen i cisternen eller på gummimembranet runt den. På lång sikt kan det göra att toaletten börjar läcka.
På samma sätt kan kalk orsaka problem när vattentillförseln stängs ordentligt när cisternen är full. Det kan också göra att toaletten börjar läcka.
Därför bör du avkalka cisternen några gånger per år - beroende på hur hårt vattnet är och hur mycket kalk det innehåller, där du bor. För att lära dig mer kan du läsa instruktionerna som följer med toaletten. De kan vanligtvis laddas ner från produktsidan här på VVSochBAD.se.
Så byter du toalett steg för steg
- Montera bort nuvarande toalett
- Kontrollera avloppet och anslutningshylsan
- Montera den nya toaletten
- Anslut vattnet
- Stabilisera toaletten
- Täta vid golvet (enbart golvstående toaletter)
- Montera toalettsits m.m.
Udvalda produkter