Så sköter du om din diskho och köksblandare av mässing på rätt sätt
Mässing är ett otroligt populärt material som används i många kök och badrum. Men materialet kräver rätt skötsel om du vill vara säker på att den gyllene metallen håller sig fin i flera år.Därför ska du vara extra försiktig när du rengör din diskho och blandare av mässing
I moderna hus idag är det vanligt att mässing ingår i mindre eller större grad i inredningen. Det gäller framförallt i badrummet och köket, där många väljer en blandare gjord av den gyllene metallen. Även om vitt är en tidlös klassiker kan det snabbt kännas för sterilt om man väljer den färgen överallt. Här kan vattenkranar av mässing vara med till att skapa värme och lyx.
Fördelen med mässing är att du med tiden får en vacker patina som gör din vattenkran och diskbänk unik. Nackdelen är att kalk och vattenfläckar ses mer tydligt och man kan råka förstöra den gyllene färgen när man torkar av. Mässing är nämligen väldigt känsligt för syror. Om du använder en syra som är för stark, till exempel fosforsyra, kan den förstöra beläggningen och lämna svarta fläckar. Det är därför viktigt att du använder rätt rengöringsmedel och rätt dosering.
Dessutom bör du ha en lätt hand när du vill rengöra och avlägsna kalk och beläggning från blandare och diskbänkar av mässing. Därmed skadar du inte ytan eller gör repor. Polerad mässing kan med tiden mista sin glans, men med ett skonsamt putsmedel och en mjuk trasa kan du få blandaren till att skina på nytt.
Vad är mässing?
Mässing är en blandning av två metaller: koppar och zink. Några gånger kan det även innehålla ett mindre antal andra metaller. Blandningen resulterar i en gyllene färg som gör att mässing ofta förväxlas med koppar. Mässing är dock hårdare och mer hållbart än koppar, som faktiskt är relativt mjukt och som vid hög värme kan formas till bland annat smycken. Både mässing och koppar får med tiden en brunaktig nyans. Det er en naturlig och oundviklig process som uppstår när materialet utsätts för luft.
Rengöring av diskho och blandare i mässing: Så går du tillväga
Att rengöra en diskho eller tvättställsblandare av mässing är inte så besvärligt om du bara är lite försiktig och använder rätt rengöringsmedel. Använder du en mild lösning som innehåller syra kan du nämligen också uppnå ett fint resultat. Gör såhär:
- Ta på dig gummihandskar för att skydda dina händer mot syran.
- Blanda 9 dl kallt och rent vatten i en liten hink tillsammans med 1 dl mild ättika (12%).
- Doppa en mjuk trasa i den milda lösningen och påför den försiktigt med cirkulära rörelser på de områden där det behövs. Fortsätt så tills du kan se att avlagringarna reduceras och försvinner.
- Skölj av all syra från trasan, låt torka och skölj sedan diskho samt blandare av noggrant med rent och kallt vatten.
- Torka av med en ren och torr kökshandduk. Se till att all syra är borta och torka även av allt vatten.
Upprepa eventuellt denna procedur ett par gånger, om du tycker att det behövs. Det kan ta tid innan du känner helt nöjd med rengöringen. Du kan även testa att blanda cirka 15 gram citronsyra i en bunke tillsammans med två liter varmt vatten. Använd en mjuk tandborste eller liknande för att ta bort beläggningarna. Skölj noggrant av med vatten innehållandes diskmedel och torka sedan av ytan ordentligt.
För att ta hand om din diskho av mässing på bästa sätt bör du undvika att ställa ner grytor och stekpannor direkt ner i diskhon. Använd istället en balja eller silikonmatta. Matvaror med syra i sig, såsom alkohol, te och juice bör inte vara i diskhon för lång tid åt gången. Dessutom är det en bra idé att hänga disktrasan någon annanstans på diskbänken än på själva köksblandaren.