Var ska jag placera min brandvarnare?
Ett hem utan en brandvarnare är ett hem utan ett bra skydd mot brand. Därför är det mycket viktigt att du har brandvarnare och att du placerar dem på rätt plats i olika rum. Frågan är bara: var är det bäst att placera brandvarnaren och hur många ska du ha? Låt vår artikel som guidar dig igenom det.Korrekt placering av brandvarnare: Var är bäst?
När en brandvarnare detekterar rök så ljuder ett högt larm som i stort sett är omöjligt att ignorera. Effekten kan däremot bli dålig om den exempelvis sitter ovanpå ett skåp. Då krävs det nämligen mycket rök i rummet innan larmet kör igång. Och då kan det vara för sent att släcka elden i tid. Sitter den dessutom långt borta från ditt sovrum? Då hör du kanske inte den.
Vi rekommenderar att du har minst en brandvarnare på varje våning och på takets högsta punkt. Då kan de höras från alla rum.
Därför är det viktigt att brandlarmet monteras i taket och gärna i mitten av rummet. Rök stiger nämligen uppåt och ansamlas under taket. Därutöver har brandlarm också en begränsad räckvidd. Har du exempelvis bara ett larm i ett stort hus? Då du får ett betydligt bättre skydd med flera brandlarm och med högst 10 meter mellan dem.
Hitta den bästa platsen för brandvarnaren med dessa sex smarta tips:
- Din brandvarnare ska placeras i taket. Har du ett loft eller en takrygg så är det en stor fördel om du placerar den där. Ju högre upp brandvarnaren sitter, desto bättre.
- Se till att din brandvarnare placeras minst en halv meter från väggar, dörrar och fönster. Då sipprar inte röken bort utan att du märker det.
- Placera brandvarnaren så att den hörs i alla sovrum. Har du flera våningar så bör det finnas minst en brandvarnare på varje våning.
- Ånga, rök och matos kan orsaka falsklarm. Därför är det bäst om brandvarnaren inte sitter alltför nära badrum, kaminer eller kök.
- Du behöver inte brandvarnare i tvättstugan eller pannrummet. Förutsatt att du inte har en fast förbränningsugn som bränner trä eller liknande.
- I källaren bör brandvarnaren monteras längst ned i trappuppgången.
Se vår totala utbud av hållbara brandvarnare.
Ditt brandlarm räddar liv
Vill du vara säker på att du kan förhindra en eventuell brand både när du är vaken och sover? Då kan du inte klara dig utan en brandvarnare. Den har en speciell funktion: att hjälpa dig att förhindra brand i ditt hus eller din lägenhet.
När du sätter upp brandlarmet så ökar du nämligen din chans att upptäcka en brand innan den sprider sig. Samtidigt får du mer tid till att släcka elden och livsviktig tid till att komma ut ur huset.
Den rätta brandvarnaren kan alltså rädda liv och dyrbara saker. Därför är det oerhört viktigt att du har pålitliga larm som detekterar eventuella bränder - och att brandvarnaren sitter på rätt plats. För att vara säker på att brandvarnaren fungerar ska du kontrollera den med jämna mellanrum - gärna en gång i månaden.
Vilken brandvarnare är bäst?
Det finns olika typer av brandvarnare och märken på marknaden. De flesta drivs normalt med batterier som du måste byta ut ibland. Hur ofta du måste göra det beror på vilken typ du har. Testa batterierna regelbundet genom att trycka på testknappen på larmet. Om larmet inte startar när du trycker på knappen så är det dags att byta batterier.
Du kan också hitta seriekopplade brandvarnare som innebär att flera larm detekterar rök. Det vill säga, att om din ena brandvarnare går igång i vardagsrummet så skickar den en signal till de andra som du har installerat i exempelvis sovrum eller källare. På så sätt kan du alltid vara säker på att höra din brandvarnare. Oavsett var du befinner dig i hemmet.
Slutligen finns det också brandvarnare som ska anslutas till elektricitet. Tänk på att vissa typer av brandvarnare innehåller metaller och kemikalier. Därför bör du alltid lämna in din brandvarnare till återvinningscentralen när den inte längre fungerar.
I händelse av falska röklarm
Placeringen av brandvarnaren har stor betydelse för dess känslighet. Falsklarm kan vara otroligt irriterande och ökar risken för att du tar ur batteriet eller tar ner larmet. Ett falsklarm sker när brandvarnaren kör igång utan brand. Så ska det naturligtvis inte vara.
För att minska risken för falsklarm så finns det flera alternativ som du själv kan ta. Bland annat kan du damma av larmet regelbundet för att bli av med det mesta av dammet. Du kan också prova att byta batterier och se om det hjälper. Eller står din brandvarnare kanske för nära stearinljus, köket eller vid badkaret?
Om brandvarnaren kör igång och det är falsklarm så kan du vifta med en hand under den tills larmet upphör. Du kan också öppna fönster eller balkongdörrar om det blev lite för mycket matos under matlagningen.
Utvalda brandvarnare