7 tips för en bättre inomhusmiljö
Ett bra och hälsosamt inomhusmiljö kan vara avgörande för din hälsa. Varje år orsakar eller förvärrar ett dåligt inomhusmiljö både hjärt- och kärlsjukdomar samt lungproblem som astma, allergier och KOL. Det är förmodligen ingen nyhet för dig att inomhusmiljön är viktig, och ofta handlar det bara om att komma ihåg några goda vanor. I den här artikeln listar vi de 7 bästa tipsen för att skapa en bra inomhusmiljö som gör ditt hem till en trevlig plats att vara på.Varför är inomhusklimatet viktigt?
Det finns flera skäl till varför det är viktigt att ha koll på inomhusklimatet. De flesta är medvetna om att fukt i väggar och på fönster kan orsaka mögel som inte är nyttigt att andas in. Men det finns också andra saker som med tiden kan skada hälsan. Till exempel finns den radioaktiva gasen radon, som kan strömma upp från marken under huset och förstöra luften.
Det är oundvikligt att du kommer att utsättas för viss radonstrålning, men det är avgörande hur mycket, och radon är den näst största orsaken till lungcancer. Det beräknas att cirka 500 fall av lungcancer varje år i Sverige beror på alltför stora mängder strålning från radon. Men du kan göra något åt det. Först bör du identifiera om du har problem med för höga halter genom att göra en mätning med en radon- och luftkvalitetsmätare, där bq / m³ måste vara under 200. Om nivån är för hög, finns det desto större anledning att läsa här, för lyckligtvis kan problemet åtgärdas genom att ta kontroll över inomhusklimatet.
Nu har vi beskrivit varför det är viktigt, så låt oss nu få dela med oss av några goda råd så att du kan få till ett inomhusklimat som är trevligt att vistas i nu, såväl som på sikt för din hälsas skull.
1) Vädra tre gånger per dag.
Ja, det är banalt och du har hört det många gånger. Men det är helt enkelt extremt viktigt att göra det. Därför rekommenderas det att du vädrar minst 5-10 minuter tre gånger om dagen. Och det räcker inte bara med ett enda öppet fönster - du måste skapa korsdrag för att tillräckligt stora mängder luft ska bytas ut.
2) Håll temperaturen i hemmet runt 20-22 grader i alla rum
När väggarna i ett rum blir kalla och det blandas med fukt kan kondens bildas på insidan av väggen, och då får du problem. Eftersom det kan leda till att luftfuktigheten stiger. Därför är det viktigt att hålla en ganska jämn och varm temperatur i alla rum i hemmet.
Detta gäller också sovrummet, som många annars gillar att hålla svalt. Vi avger mycket fukt under natten, och för att den inte ska sätta sig för mycket i väggarna får temperaturen inte vara för låg. Problem med fukt på natten kan också åtgärdas genom att hålla dörren tills sovrummet öppet på natten så att hela hushållets volym kan absorbera den oundvikliga fukten som uppstår på natten.
Den stabila temperaturen uppnår du vanligtvis med hjälp av antingen radiatorer eller golvvärme - eller en kombination av de båda. Och det finns fördelar med båda lösningarna. Om du väljer golvvärme har vi en guide här som du kan använda för att ta reda på vad du ska välja. Om du har radiatorer som inte fungerar, så finns här tre tips för att få igång dem igen.
3) Städa minst en gång i veckan
Detta är också ett av de vanligaste tips som vi alla känner till, men som vi ofta missar att följa under en hektisk vecka. Det är dock viktigt att få bort så många dammpartiklar som möjligt ur hemmet, eftersom de små partiklarna kan vara roten till många problem och de är helt enkelt inte nyttiga att andas in.
När du städar spelar det ingen roll vilket rengöringsmedel du använder. Och många av dem du kanske har i garderoben, behöver du i princip inte alls. Det viktigaste är att använda mycket såpa, och i de fall det inte räcker bör du använda rengöringsmedel som det inte är så mycket parfym eller dofter i, eftersom de ämnen som detta utsöndrar inte gör något gott för inomhusklimatet och därmed inte för dig heller.
4) Lägg in en årlig storstädning i kalendern
Många av oss har förmodligen glömt detta råd. För tidigare generationer var det förmodligen vanligare att avsätta en hel dag, en helg en gång om året, då skåpen rengjordes, soffan flyttades och alla hörn av hemmet städades. Detta råd fungerar dock fortfarande lika bra idag för den som strävar efter ett hälsosamt inomhusklimat. Med en storstädning blir du av med alla ansamlingar med damm i hemmet, och det kan göra mycket för din hälsa på lång sikt.
5) Håll koll på luftfuktigheten i samband med dusch och bad
Att inte duscha så länge innebär många fördelar. Det hjälper till att hålla nere vattenräkningen, det är bra för klimatet, och det kan till och med göra underverk för inomhusklimatet. Helt enkelt därför att mindre vatten under en kortare tid självklart är bra för luftfuktigheten jämfört med en längre dusch - det blir helt enkelt mindre fukt att ta hand om.
Fredag kväll. Vin per glas. En bra film på tv. Det kräver nästan ljus. Men det kan vara en bra idé att försöka minimera användningen av ljus
Luftfuktigheten är också anledningen till att det är en bra idé att stänga dörren medan du duschar, samt att öppna fönstret, och att torka upp vattnet som blir över. Det är också bra att ha en badrumsfläkt med hygrometer och timer. Då kan du ställa in den så att den startar när luftfuktigheten i rummet överskrider en viss gräns som du har ställt in och sedan kör den tills luftfuktigheten är under gränsen igen. Och genom att stänga dörren medan du duschar och efter att du är klar ser du till att luftfuktigheten inte stiger i hela hemmet.
6) Glöm inte att underhålla ventilationssystemen
Du kanske har installerat rätt ventilationssystem i hemmet, men kommer du också ihåg att underhålla dem och kontrollera om de fortfarande fungerar? Det är återigen en av de saker som man snabbt kan glömma eftersom man antar att det fungerar. Men det kan vara en bra idé att kolla så att det fungerar då och då. Ska du bygga, eller behöver du bara ett nytt ventilationssystem, finns det flera vägar att gå. Om du vill välja den riktigt rejäla lösningen, finns det klassiska ventilationssystemet från Genvex, som säkerställer både ett bättre inomhusklimat och en lägre kostnad för uppvärmningen. Här överförs energin från den använda luften, som leds ut, nämligen till den friska tilluften.
Du kan också välja ventilationslösningar från till exempel Duka. Här kan du också få kompletta ventilationspaket som passar din husstorlek, eller så kan du installera enskilda värmeåtervinningssystem. Det smarta med Dukas lösningar är att vissa av deras modeller kan anslutas trådlöst, så att en del kan blåsa in ny luft, medan den andra suger ut om två placeras i samma rum. Om du bara installerar en enhet i ett rum skapar det ett litet övertryck eller undertryck i 70 sekunder. Du kommer dock inte känna att trycket förändras.
7) Minimera användningen av ljus
Fredag kväll. Vin i glaset. En bra film på TV. Det kräver nästan levande ljus. Men det kan vara en bra idé att försöka minimera din användning av ljus. De bildar ultrasmå partiklar, som inte är nyttiga att få in i lungorna om det händer för ofta. Byt eventuellt ut ljusen med de nya LED-alternativen, som ger den mysiga atmosfären, men som inte orsakar ett sämre inomhusklimat.
Låt VVSochBAD.se hjälpa dig skapa ett bättre inomhusklimat
Naturligtvis vill vi hjälpa dig att få till ett inomhusklimat som är trevligt att vara i. Tyvärr kan vi inte hjälpa dig med städningen, men vi kan fortfarande hjälpa dig något på vägen med en dammsugare. Och inte bara det, vi här på VVSochBAD.se har också ett brett urval med värmeåtervinningssystem, system som förbättrar din luftkvalitet och radonmätare, avfuktare, badrumsfläktar med mera.
Några av produkterna finns här nedan, och annars är det bara att titta igenom menyn högst upp på sidan.
Om du funderar på vad som är rätt system för dig, eller om du har frågor om några av produkterna, är vår professionellt utbildade kundservice naturligtvis redo att hjälpa dig.
Få kontroll över inomhusklimatet med dessa produkter