Urval och installation av varmvattenberedare
En varmvattenberedare är en bra lösning för dig som vill ha varmvatten när du slår på hemmets kranar och duschar. Men hur stor måste behållaren vara innan den passar din konsumtion? Och hur är det med installationen? Hitta rätt varmvattenberedare så att du alltid har varmt vatten.Låt en varmvattenberedare värma hushållsvattnet
En varmvattenberedare är oumbärlig i alla hem. Den används för att producera varmvatten i kranen. När du duschar eller diskar kan du tacka varmvattenberedaren för att vattnet är varmt. Varmvattenberedare kallas även ibland för “vattenvärmare”. Det är två namn för samma produkt.
En varmvattenberedare är vanligtvis vikthängd och placeras ofta i tvättstugan. Du kan ha en varmvattenberedare med 50 liter till 400 liter volym. Det finns garanterat en tillräckligt stor varmvattentank för att passa just dina behov.
Behöver du byta ut hemmets gamla varmvattenberedare mot en helt annan modell, eller vill du ha samma, befintliga varmvattenberedare i en förbättrad version? Få goda råd om typ, storlek och installation nedan.
Hur stor ska en varmvattenberedare vara?
När du väljer en ny varmvattenberedare är det viktigt att välja rätt storlek från början.
En vanlig familj med två barn och två vuxna klarar sig vanligtvis med en varmvattenberedare på 60-110 liter. Om det däremot är en familj på fyra som ofta använder badkar eller liknande bör du välja en större lösning på minst 160 liter.
Om du är osäker kan det verka smartare att välja en större modell så att du inte plötsligt får kallt vatten i duschen när du är sist att duscha på morgonen. Men om din varmvattenberedare värmer mer vatten än du behöver, riskerar du att lämna en stor mängd vatten i behållaren varje dag. Detta kan leda till att bakterier lättare kan gro i tanken. Försök därför att välja en behållare som inte är för stor för ditt hushåll.
Att tänka på när du väljer storlek på varmvattentanken
● Hur många människor bor i hushållet?
● Hur många ska kunna bada samtidigt?
● Finns det cirkulation i anläggningen?
● Hur stor plats har du varmvattenberedaren?
● Hur bra är behållaren?
Du måste bland annat ta hänsyn till den fysiska storleken av varmvattenberedaren. Hur mycket plats tar den och finns det plats för den i ditt hem? En annan viktig faktor är att det naturligtvis måste finnas tillräckligt med vatten för alla i hemmet. Använder barnen ofta badkaret? Har du en lyxdusch som använder mycket vatten? Nöjer du dig med lite varmt vatten för handtvätt och rengöring? Fundera över dessa saker innan du väljer varmvattenberedare.
Tänk också på att den är ordentligt isolerad. Om behållaren är över 10 år gammal har den förmodligen en större värmeförlust än en nyare modell- och det betyder att den är mindre energieffektiv. Bättre isolering innebär att uppvärmningen av vattnet sker snabbare och att mängden varmvatten är mer konstant. Samtidigt ser du till att mindre vatten går till spillo.
Misstänker du att du har en läckande varmvattenberedare? Läs vår artikel: Min varmvattenberedare värmer inte - Vad är felet?
Hitta rätt behållare för uppvärmning av kranvatten
Förutom rätt storlek måste du naturligtvis också ha rätt sorts varmvattenberedare. Det finns olika typer av behållare, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Du bör därför överväga vilka behov som är viktiga för dig. Ska det vara en ekonomiskt optimal lösning? Vill du ha en självförsörjande varmvattentank?
Ett alternativ är en elektrisk varmvattenberedare som producerar varmvatten med en elvärmare i tanken. Detta gör att du kan få varmt vatten även om du inte har en värmepump eller en pelletspanna. Elektriska varmvattenberedare särskilt lämpliga för stugan, koloniträdgården eller bostäder som byggs om. Dessutom kan du enkelt justera temperaturen i tanken.
En fjärrvärmetank måste anslutas till fjärrvärmenätet, därefter levereras värmen från ditt lokala fjärrvärmeverk. Detta är en av de mest använda värmeformerna i städer, men det kräver att du har tillgång till direkt fjärrvärme. Samtidigt kan du använda fjärrvärme för att värma resten av ditt hem via rör. När vattnet har avgivit sin värme i ditt hus, leds det ut ur huset igen och tillbaka till anläggningen, där processen börjar om igen.
Ett solvärmesystem producerar varmvatten med energi från solen. Detta görs genom att solfångare värmer en vätska, som rinner ner till din varmvattentank och avger sin värme. Med detta system du vara självförsörjande med varmt vatten som värms upp av solen. Fördelarna är mindre olje- och gasförbrukning, koldioxidutsläpp och besparingar på din energiräkning. Om du väljer denna lösning bör du byta ut din nuvarande varmvattenberedare.
En fjärde typ av varmvattenberedare är en kombivattenvärmare. Som namnet antyder får du en kombination av två värmekällor; el och antingen fjärrvärme eller centralvärme. Denna typ av varmvattenberedare är bra för dig som har en värmekälla, till exempel en pelletspanna, som du stänger av på sommaren, eller om du själv vill optimera hur du får varmvatten.
Ta också hänsyn till om det finns cirkulation i systemet. Det hjälper varmvattnet att komma ut snabbt när du öppnar kranen.
Om din varmvattenberedare inte värmer ditt hem kan en värmepump också vara din nya värmekälla. Det är ett ekonomiskt bra val.
Installation av varmvattenberedaren
När du vet vilken storlek och typ du behöver bör du nu vara redo att välja rätt varmvattenberedare för dig och ditt hushåll. Nu ska du kontakta en auktoriserad rörmokare. Du får inte montera eller ställa in en varmvattenberedare själv.
Det är en uppgift som kräver tillstånd. Du bör därför inte sätta upp behållaren själv, oavsett hur kunnig du är. Dessutom behöver en auktoriserad rörmokare installera varmvattenberedaren för att eventuella skador och olyckor ska täckas av din försäkring. Om du själv har gjort installationen och något går fel är det nästan garanterat att försäkringsbolaget täcker utgifterna.
En läckande varmvattenberedare kan vara en dyr kostnad för dig eftersom det kan orsaka stora vattenskador utan att du märker det. Här bör du istället begränsa skadorna så mycket som möjligt genom att stänga av vattentillförseln och eventuellt tömma vattnet i den. Då rinner inget mer vatten ut ur behållaren.
Om du har fler frågor är du alltid välkommen att prata med en av våra professionellt utbildade specialister på vårt kundcenter.
Varmvattenberedare