Vad kostar golvvärme?
Vill du veta hur mycket det kostar att installera golvvärme? Att göra golvvärmen själv är vanligtvis mycket billigare än att låta en professionell rörmokare göra det. Men det innebär också mycket mer arbete och det finns viktiga saker du bör tänka på. Så hur kan du göra det billigast och bäst för dig själv?Varma fötter vart du än går. Och en jämn värme året runt. Med golvvärme i hela ditt hem får du ett hem som andas komfort. Dessutom behöver du inte oroa dig för radiatorer när du har golvvärme installerat. Du kan ta bort dem helt från ditt hem, beroende på vilken lösning du väljer. På så sätt bidrar golvvärmen till att ta bort en kostnad och lägga till en mer bekväm kostnad.
Med ny golvvärme får du fördelar som till exempel:
- Du får det mest behagliga inomhusmiljön med jämn värmefördelning i rummen och varma tår.
- Du blir av med mindre attraktiva installationer, vilket gör det lättare att inreda ditt hem
- Du får ett renare hem eftersom du inte behöver lägga tid på att damma eller måla gamla radiatorer
- Du kan bättre undvika att uppleva drag och kalla zoner i ditt hem, vilket minskar risken för förkylningar
Vad kostar golvvärme per m2?
Som utgångspunkt kan priset för golvvärme ligga på cirka 1.500-3.300 SEK. per m2 (om du anlitar en fackman). Om du inte bryter upp golvet och det är golvvärme i ett nybygge kan priset per m2 vara så lågt som 1.200 SEK. - 1.800 SEK. om du anlitar en fackman. Priserna kan tyckas dyra, men du kan också vara säker på att golvvärmen är korrekt installerad.
Du kan installera golvvärme själv, men det finns ett krav på att en rörmokare eller elektriker ansluter golvvärmen till ditt centralvärmesystem
Vill du göra det mesta av arbetet själv? Då blir priset generellt sett billigare. Exempelvis är priset för elektrisk golvvärme i SEK per m2 cirka 650 SEK om du vill göra det själv och använda elektriska värmemattor. Vattenburen golvvärme kostar cirka 630 SEK. per m2 utan material. Om du ska lägga golvvärmen under betong och först bryta upp betongen väntar ett hårt arbete.
Vad totalpriset blir beror på flera faktorer: Vill du ha vattenburen golvvärme eller installera elektrisk golvvärme? Observera också att det kan kosta mycket pengar att installera golvvärme ovanpå ett dåligt isolerat golv. Detta kommer att skapa en stor värmeförlust och du kan komma att spendera pengar på ny isolering också.
Om du har rätt färdigheter och kunskaper finns det inga regler som hindrar dig från att göra arbetet med att lägga in värmeslingor, ledningar eller installera golvvärme själv.
Du får dock inte själv ansluta din elinstallation eller dina slangar till hemmets värmesystem. Så du kommer ändå att behöva lägga pengar på en professionell rörmokare eller elektriker innan du kan slutföra installationen av golvvärmen.
Få bra erbjudanden och jämför priser
Priset på ett vattenburet golvvärmesystem kan inte fastställas exakt. Detta beror på att du vanligtvis måste ta bort ett befintligt golv, lägga ett nytt trägolv eller gjutet betonggolv, flytta rörledningar, demontera radiatorer och så vidare. Sedan tillkommer kostnaden för att installera det nya systemet. Det är alltså många faktorer som spelar in.
Vad kostar det att installera golvvärme? Svaret beror på:
-
Måste du bryta upp golvet?
-
Är det vattenbaserad eller elektrisk golvvärme?
-
DIY-projekt eller professionellt?
-
Under trä- eller betonggolv?
-
Hur stor är ytan?
Priset på elektrisk golvvärme beror på om det är värmeplattor, avtäckning eller värmekablar. I allmänhet bör du räkna med att anlita en auktoriserad elektriker för att installera plattorna/kablarna, installera installationslådan för termostaten och ansluta termostaten till elnätet.
Oavsett vad du väljer rekommenderar vi att du alltid tar in tre eller fyra olika offerter och jämför priser på golvvärme. På så sätt kan du få mer konkreta siffror på vad det kostar att installera golvvärme. Om du vill försöka skaka liv i några av priserna kan du också nämna konkurrenternas erbjudanden. Kanske har du turen att få en prisreduktion?
Att få en offert är icke-bindande och helt gratis för dig. Därför kan du helt enkelt säga nej om det inte finns någon som matchar dina önskemål och behov.
När du väl har fått kontakt med proffs kan du också passa på att ta reda på vad som är möjligt att installera själv i din situation - och om det är värt det. Prata med företagen om var du kan spara pengar.
Behöver du utrustning för gör-det-själv? Hitta en stort urval av billiga verktyg och tillbehör på vår webbplats.
Fördelar med elektrisk golvvärme
Elektrisk golvvärme fungerar genom ett nätverk av elektriska ledningar som värms upp när ström flyter genom dem. Du kan antingen gjuta in ledningarna i ett betonggolv eller lägga dem under ett trägolv - på samma sätt som med vattenburen golvvärme. Du får samma fantastiska komfort för tårna i hela hemmet som när du har vattenburen golvvärme installerad.
Att installera elektrisk golvvärme är också enkelt och billigt. Det beror på att ledningarna tar upp betydligt mindre plats än de slangar du behöver för vattenburen golvvärme. Och du kan enkelt installera elektrisk golvvärme ovanpå det befintliga golvet och sedan lägga en ny beläggning efteråt.
Å andra sidan kan elektrisk golvvärme kosta dig mer i driftskostnader. Faktiskt två till tre gånger mer än vattenbaserad enligt den danska energimyndigheten. Elektrisk golvvärme lämpar sig därför bäst för små rum - till exempel en hall eller ett litet badrum.
Dessutom får du inte installera el som primär värmekälla i ett hus om du bor i ett område som försörjs med antingen gas eller fjärrvärme. Är det för sommarstugor, fritidshus och liknande, eller till exempel som en kompletterande värmekälla? Då kan du använda elektrisk golvvärme.
Fördelar med vattenburen golvvärme
Att installera vattenburen golvvärme är ett bra val om du vill ersätta eller komplettera dina gamla radiatorer. Den här typen av golvvärme fördelar värmen jämnare i hemmets alla rum och du slipper naturligtvis kalla fötter - förutsatt att byggnaden är ordentligt isolerad.
Till skillnad från elektrisk golvvärme är vattenburen golvvärme dyrare att installera men billigare i drift. Här får du värme med hjälp av slangar som är fyllda med varmvatten. Slangarna placeras under golvet och ansluts till husets centralvärmesystem. Om du till exempel bygger ett helt nytt hus är det många som väljer vattenburen golvvärme.
Men om ditt hem har kalla ytterväggar, kalla fönster eller läckor i byggnaden kan du behöva lägga till radiatorer. Den bästa lösningen är att tilläggsisolera och byta till moderna energieffektiva fönster. Då kan du njuta av komforten och samtidigt hålla nere dina värmeräkningar.
Om byggnaden är ansluten till fjärrvärme bör du kontakta fjärrvärmebolaget. De kan inspektera värmerören innan du gjuter dem i betong. Om du är osäker på om ditt hem är lämpligt för golvvärme ska du tala med en fackman eller byggkonsult.
Vilka våningar kan man installera golvvärme på?
Funderar du på att installera golvvärme i ditt hem? Men du är inte säker på vilka typer av golvvärme du kan installera? Valet är faktiskt - nästan - fritt. Du kan bland annat välja mellan:
- Trägolv (ek, ask, furu, bok, teak, merbau)
- Linoleumgolv
- Laminatgolv
- Vinylgolv
- Korkgolv
- Kakelplattor
- Kakelplattor
Naturligtvis finns det några punkter att tänka på när du installerar golvvärme och golvtyp. Vattenburen golvvärme lämpar sig till exempel bäst för klinker, kakel och trägolv. Elektrisk golvvärme kan installeras ovanpå betong och på golvplattor med bjälklag. I båda fallen får du dock störst fördelar om du väljer golv med klinker eller kakel.
Om du väljer ett trägolv för elektrisk golvvärme ska du tänka efter noga. Träet kan påverkas av värme och fukt. Ett trägolv som ”fungerar” fungerar inte bra med eltrådar som inte ger med sig när de bäddas in i t.ex. en avjämningsmassa.
Bland annat är furu det träslag som kan förändras mest om golvvärmen blir för varm. Detta kan hända särskilt på vintern, då träet lättare kan dra ihop sig eftersom luften är torrare. Förhöjda temperaturer är vanligtvis inte ett problem när du har vattenburen golvvärme.
Ytorna på ditt nya golv tål vanligtvis inte golvvärme som är högre än 25 grader (för trägolv), högst 27 grader (för klinker) och högst 28 grader för andra golvtyper.
Få golvvärme installerad på befintligt golv
Oavsett om du väljer elektrisk eller vattenburen golvvärme är det oftast nödvändigt att ta bort det befintliga golvet. Detta höjer naturligtvis priset på golvvärmen. Samtidigt bryter du också upp golvkonstruktionen, vilket kräver kostnadseffektiv isolering enligt byggreglerna.
Men om du har ett befintligt betong- eller klinkergolv kan du enkelt installera elektrisk golvvärme. Lägg den bara ovanpå det befintliga golvet och gjut ett tunt lager betong ovanpå. Alternativt kan du lägga ett nytt lager klinker ovanpå.
Det finns även värmesystem som byggs ovanpå den befintliga golvbeläggningen. Detta kräver dock en viss takhöjd. Om du ändrar golvhöjden kommer du dessutom alltid att behöva göra extra justeringar av golvlister, dörrar och liknande.
Om du vill ha den mest ekonomiska golvvärmen är det viktigt att du har termostater i alla rum som kan styra värmen. På så sätt får du en jämnare fördelning. Här kan du dra nytta av intelligent golvvärmestyrning, som erbjuder olika program som kan sänka värmen i golvet när du inte använder det - till exempel när du är på jobbet, på semester eller sover. Då kan du spara ännu mer på din räkning.
Besök fler av våra många bra tips och guider här på BilligVVS.